Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat vuodelle 2009 valittu

Vuoden 2009 kirjallisuuden palkintoehdokkaat on valittu. Valitsijat olivat tänä vuonna Liisa Steinby, Olavi Jama ja Saara Vesikansa. Itse pääpalkinnon, 30000 euroa, saajan päättää yksi henkilö: Tuula Arkio, jonka on tehtävä valintansa 2.12.2009 mennessä. Palkintoehdokkaat ovat:

Antti Hyry, Uuni

Turkka Hautala: Salo
Kirjan nimen mukaisesti Turkka Hautala kertoo Saloran ja Nokian varjossa elävästä pikkukaupungista ja sen ihmiskohtaloista. Hahmoja on ahdistuneesta tehtaanjohtajasta laupeaan nakkikioskin myyjään, mutta kaikkia yhdistää yksinäisyys.

Kari Hotakainen: Ihmisen osa
Kirjamessuilla kirjailija tutustuu nappikauppiaaseen, joka myy hänelle 7000 eurolla elämäntarinansa. Pienyrittäjän elämää kuvaava kirja aukaisee suomalaista elämänmenoa ja yrittäjyyttä.

Antti Hyry: Uuni
Hyryn modernistisessa kirjassa lukijaa ei ohjata juonen eikä henkilöiden kautta vaan esineiden kautta.

Marko Kilpi: Kadotetut
Vaikka dekkari-lajityyppiä edustaakin, kirjan teema ei ole rikoksen selvittäminen, vaan rikos psykologisena, moraalisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Miten mediajulkisuuden tavoittelu muuttaa rikoksentekijöitä ja ratkaisijoita.

Merete Mazzarella, ei kaipuuta, ei surua

Merete Mazzarella: Ingen saknad, ingen sorg (Ei kaipuuta, ei surua)
Romaani kuvaa 79-vuotiaan Sakari Topeliuksen yhtä päivää. Omaan aikaansa sidoksissa olevat ajatusmallit ja tavat tutkitaan Topeliuksen kautta.

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä
Kirjassa etsitään ystävyyttä ranskalaisessa pikkukaupungissa. Siinä kohdataan tämän päivän eurooppalaisen todellisuuden pimeitä puolia.

Finlandia-palkinnon jakoperuste on, että kirjailijan täytyy olla Suomen kansalainen ja romaanin ansiokas.

Categories Yleinen