Geenien vaikutus musiikkimakuun voimakkaampi kuin opittujen musiikkityylien

Nokiahan tunnetusti on musiikkiliiketoiminnassa jo syvällä mukana paitsi puhelinten, joita voi käyttää kannettavina MP3 soittimina, myös musiikkikauppansa (Music Store) vuoksi. Nokian teettämässä tutkimuksessa selvisi, että geeniperimällä on yllättävän suuri vaikutus musiikkimakuun.

Nokia N91

Tutkimukseen otettiin 4000 kaksosta, joiden musiikkimieltymyksiä seurattiin. Psykologian professori Adrian North Heriot Watt-yliopistolta veti tulokset yhteen toteamalla, että meissä kaikissa saattaa olla musiikkigeeni. Jopa 50% musiikkimaustamme voi olla ennalta päätettyä perimässä. Loput mieltymyksistä opimme iän karttuessa.

Perimän vaikutus hänen mukaansa on suurin popin, klassisen ja hip-hop musiikin kohdalla (53%). Jazz, blues ja soul mieltymykseen geenit ovat vaikuttaneet 46% tapauksia. Rock, indie ja heavy metal 40% ja country & folk vaatimattomat 24%.

Tämän mukaan suoraviivainen selitys sille, miksi pop, hip-hop ja klassinen ovat suosittuja, olisi geenit. Jos taas pidät country tai folk-musiikista, voit epäillä että joku on syöttänyt sinulle kyseistä tyylilajia niin kauan, että olet alkanut pitää siitä.

Kings’ College London Department of Twin Research teki tutkimuksen Nokialle. Yhtiö on päättänyt hakea todella perusteellista tietoa ihmisten musiikkimausta – arvatenkin kohdentaakseen tuotteitaan ja markkinointiaan tarkemmin oikeille ihmisryhmille. Nokian tiedote tutkimuksesta löytyy täältä: http://www.nokia.com/press/press-releases/showpressrelease?newsid=1354566

Categories Yleinen