Stanley Kubrick suunnitteli elokuvaa Napoleonista, jonka luonnosmateriaalit nyt keräilykirjana

Elokuva-ohjaaja Stanley Kubrick, jonka ura ja elämä loppui 1999, muistetaan vähintääkin leffoista Hohto, Kellopeli appelsiini ja 2001: avaruusseikkailu. Hänellä oli myös suurelokuva suunnitteilla, joka ei koskaan toteutunut. Kubrick hahmotteli elokuvaa Napoleonin elämästä.

Elokuva ei toteutunut, mutta hänen kartanokodistaan Englannista on kerätty dokumentit, joihin hän oli suunnitellut teosta. Luonnoksista on koottu kirja ‘Stanley Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made’ (Stanley Kubrickin Napoleon: Suurin elokuva jota ei koskaan tehty).

Kirjan on toimittanut Alison Castle. Mukana on Kubrickin käsikirjoitus, historian asiantuntijoiden haastatteluja, luonnoksia puvuista ja muuta materiaalia. Kirjaa on painettu vain tuhat numeroitua kappaletta. Kiinnostuneet keräilijät ja tutkijat joutuvat maksamaan 450 puntaa Kubrickin Napoleon-kirjasta.

Kubrickin tavoitteena oli alunperin saada elokuvalle rahoitus 1970-luvun alussa. Valmista teosta hän lupaili 1972 tai 73. Leffan alustava kustannusarvio oli 5.2 miljoonaa dollaria. Se olisi ollut siihen aikaan kallein yksittäinen elokuvatuotanto.

Jokaista luovan työn tekijää lohduttanee tässä tarinassa yksi asia. Edes Stanley Kubrick ei saanut aina ideoitaan myytyä rahoittajille.

Siis hetkinen! Yksi elokuvan historian lahjakkaimmista ja parhaiten menestyneistä ohjaajista, joka oli juuri tehnyt hittielokuvat Kellopeli appelsiini ja 2001 avaruusseikkailu ei saanut rahoitusta idealleen. Aihe oli kuitenkin yleismaailmallisen kiinnostava ja Kubrick olisi varmasti saanut nimekkäät näyttelijät mukaan, mutta kun ei niin ei.

Tässä dokumentti/muistelufilmi Stanley Kubrickin urasta, jossa hänen kanssaan työskennelleet kaverit muistelevat ohjaajaa.

Kubrick aloitti New Yorkissa valokuvaajana, josta siirtyi elokuviin. Hän muutti myöhemmin asumaan ja työskentelemään Englantiin. Mielenkiintoinen tieto filmillä on Kubrickin suosikkinäyttelijä: Peter Sellers.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CAPTCHA Image