Katukirjastot on laitettu paremmuusjärjestykseen arkkitehtien kilpailussa

Little Free Library (pieni ilmainen kirjasto) on kirjojen ystävien perustama organisaatio, joka on ottanut tehtäväkseen edistää kirjojen lukemista erityisesti alueilla, joissa julkisten kirjastojen palvelut ovat niukkoja. Näkyvin osa toimintaa ovat pienet laatikot tai muut rakennelmat, joista kirjoja voi lainata. Nyt arkkitehtien suunnittelemat uudet pienet kirjastot on laitettu paremmuusjärjestykseen kilpailussa, jonka tulokset ovat varsin luovia.

Pienten kirjastojen suunnittelukilpailuun, jonka järjestivät Little Free Library, AIASF (American Institute of Architects, San Francisco) ja Chronicle Books, tuli kilpailutöitä yli 300. Aihe on innostanut arkkitehtejä ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Lahdesta kilpailuun saapuneesta työstä näkee miten siinä on otettu kaikenlaiset sääolot huomioon (kuva yllä). Kirjat ovat hyvin suojassa ja itse kirjasto seisoo jaloilla, joita loska, jää ja vesi eivät heti kaada. Lea Randebrockin suunnitelma sai kunniamaininnan kilpailussa.

Kirjastojen suunnittelua ohjasivat seuraavat raamit: sekä lasten että aikuisten on pystyttävä mukavasti sitä käyttämään, kirjaston valot ovat päällä vain silloin kun joku on sen lähettyvillä ja kirjastossa täytyy olla paikka mihin kiinnittää koiran hihna, jotta molemmat kädet jäävät vapaiksi.

Aleksandra Ostapiukin työssä vaatimukset on toteutettu pilkulleen.

Italialainen Nicola Urban puolestaan näkee polkupyörän pysäköinnin tärkeänä ominaisuutena, ja onkin onnistunut saamaan pyörälle luontevan ja tukevan näköisen parkkipaikan kirjaston sivustalle.

Katso kilpailun voittanut työ ja monta muuta hienoa suunnitelmaa Chronicle Booksin artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *