Vuoden kaksi parasta e-kirjojen lukulaitetta ovat samankaltaisia, mutta yksi ratkaiseva ero niissä on

Tällä hetkellä eniten kehuja ja arvostelutähtiä keräävät e-kirjojen lukulaitteet ovat Kobo Aura One ja Amazon Kindle Oasis (7 tuuman malli). Molemmat ovat suurempia kuin valtavirran kuuden tuuman kokoiset lukulaitteet, ja molemmissa on kaikki ominaisuudet mitä tuotteilta voi odottaa – ne ovat jopa vedenpitäviä. Jos harkitset hyvän lukulaitteen hankintaa, kumpi näistä olisi oikea valinta? Tässä vinkkejä valintaan.

Kobo Aura One ja Amazon Kindle Oasis e-kirjojen lukulaitteetKobo Aura One vasemmalla ja Kindle Oasis 7 tuuman malli oikealla.

Kindle Oasis 7 tuuman malli (tunnetaan yleisesti Oasis 2 -nimellä) ja Kobo Aura One –laitteilla on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös joitakin tärkeitä eroja.

Aura One –lukulaitteen näyttö on 7,8 tuuman kokoinen, kun Oasis 2:n näyttö on 7 tuumaa. Ero on todella merkittävä kun laitteet saa käteensä, vaikka paperilla kokoero ei suurelta vaikuttaisi. Kumpikin näyttö on erittäin terävä: 300 pistettä tuumalla (PPI). Kummassakin on myös näytön valaisu, joten lukeminen onnistuu hämärässä ja miksei myös pimeässä.

Tuotteiden hinnat ovat samaa tasoa: Yhdysvalloissa Kobon laite lähtee 229 dollarista ylöspäin ja Amazonin tuote 249 dollarista. Hinnat hieman vaihtelevat riippuen siitä mistä laitteen tilaa.
Amazon KIndle Oasis 2 lukulaite on vedenpitävä
Kumpikin laite on vesitiivis, joten ne voi ottaa mukaan myös hiekkarannalle.

Kokoerosta huolimatta laitteet painavat lähes saman verran, sillä Aura One on vain 36 grammaa Oasis 2:a painavampi. Kindle Oasis 2:n mitat ovat 159 x 141 x 3.4-8.3 mm ja Aura One on 195 x 138 x 6.9 mm.

Valtavirrasta poikkeava design tekee Kindle Oasis –lukulaitteesta erikoisen, mutta sitä voi pitää sekä vasemmassa että oikeassa kädessä – näytön sisältö kääntyy automaattisesti. Sivunvaihtoon on omat nappulat. Kobo Aura Onen toimintoja ohjataan ainoastaan kosketusnäytöltä. Aura One sisältää runsaasti fontteja, joilla saa luettavan tekstin näyttämään mieleiseltä.

Oasis 2:ssa on Audible-äänikirjojen kuuntelumahdollisuus kun lukulaitteeseen liittää Bluetoothin välityksellä kuulokkeet tai kaiuttimen.

Tärkeä ero kaikkien Kindle-laitteiden ja kaikkien muun merkkisten lukulaitteiden välillä on e-kirjojen formaatit, joita laitteet osaavat avata. Kobo Aura One osaa avata EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR –muotoiset e-kirjat. Kindle avaa AZW3, AZW, KFX, TXT, PDF, MOBI, PRC -tiedostot, mikä myös tarkoittaa, että laite on tarkoitettu vain Amazonin kaupasta ostettujen kirjojen lukemiseen. Amazonilla on erillinen e-kirjojen muunnospalvelu, joka osaa muuttaa HTML ja DOC dokumentit Kindlelle sopivaksi.

Tarkemmin laitteiden toiminnallisuutta esittelee alla näkyvällä videolla The Ebook Reader Blog, joka vertaa Kobo Aura One ja Kindle Oasis 2 -lukulaitteita.

Tärkein valinta ei olekaan laite, vaan järjestelmä johon sitoudut

Tärkein ero minkä tahansa Kindle-laitteen ja minkä tahansa muun merkkisen laitteen (olipa se sitten Kobo, Cybook, Onyx tai muu) välillä on kaupallinen systeemi, johon laitteen ostaessaan liittyy. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
kobo aura one lukulaite
Amazon on rakentanut mailman suurimman kirjakaupan, mutta Kindle Storesta ostetut e-kirjat avautuvat ainoastaan Kindle-lukulaitteissa, Fire-tableteissa ja Amazonin lukusovelluksissa. Kindle on suljettu järjestelmä, jota voi ainoastaan käyttää Amazonin laitteilla ja ohjelmilla. Kindle-lukulaitteet, kuten Oasis 2, eivät osaa avata EPUB-muotoisia kirjoja.

Muu maailma Amazonin ulkopuolella käyttää e-kirjojen standardia nimeltä EPUB. Tätä kirjaformaattia ymmärtävät suunnilleen kaikki kaupat ja laitteet ympäri maailman, Amazon poislukien. Jos siis käyttää esimerkiksi Kobon lukulaitetta, voi ostaa kirjoja lähes kaikista muista kaupoista paitsi Amazonista.

Suositukseni lukulaitteen valintaan on: valitse ensin mihin kaupalliseen systeemiin sitoudut – Amazon Kindleen vai EPUB-standardiin – ja vasta sen jälkeen valitse mieleinen lukulaite.

Lisää vaihtoehtoja niille, jotka etsivät hieman suuremmalla näytöllä varustettuja lukulaitteita.

3 thoughts on “Vuoden kaksi parasta e-kirjojen lukulaitetta ovat samankaltaisia, mutta yksi ratkaiseva ero niissä on

  1. Olen yrittänyt turhaan etsiä sivustoa, josta kyseinen Kindle Oasis 2 lähetettäisiin Suomeen, Amazon US, Saksa, UK ja muut Euroopan sivustot listaavat tämän ’ei toimitettavissa Suomeen’ osastoon toisin kuin muut KIndlet. Onko vinkkejä?

    1. Amazon.com on yleensä oikea osoite kun tilaa Kindle tai Fire -laitteita Suomeen. Olisiko juuri nyt kyseessä Oasis 2:n kohdalla toimitusvaikeudet, sillä Amazon ilmoittaa jatkavansa toimituksia kahden viikon kuluttua. Jospa silloin tarkistaisi jatkuvatko lähetykset myös Suomeen.

  2. Miksi kukaan haluaisi ostaa laitetta, joka ESTÄÄ sinua käyttämästä sitä kuten tahdot, kuten tässä tapauksessa Amazonin suljettu Kindle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *