Ilmaisia sovelluksia, jotka auttavat keskittymään kirjoittamiseen niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin

Suosittu tekstinkäsittelyohjelma Microsoft Word on aina ollut tarkoitettu toimistotyössä tarvittavien asikirjojen laadintaan. Word-sovelluksessa on kuitenkin niin paljon ominaisuuksia, että sitä hyvin yleisesti käytetään myös kirjojen kirjoittamiseen. Wordille on olemassa vaihtoehtoja, joista moni on myös ilmainen. Tässä suosituimmat ilmaiset kirjoittamiseen tarkoitetut ohjelmat.

Ohjelmien listan kokosi The Writing Cooperative etsiessään erityisesti kirjoittamiseen tarkoitettuja sovelluksia, jotka myös estävät turhat häiriöt ja keskeytykset.
Writemonkey kirjoitussovellus
Ennen kuin lähdet kokeilemaan uusia kirjoitusohjelmia, on hyvä tehdä itselleen selväksi mihin haluaa tekstinsä tallettaa. Yksi kirjoittaja haluaa pitää kaiken tallessa omalla laitteellaan, kun toinen luottaa pilvipalveluiden tietokoneisiin. Erityisesti paljon matkustavan kirjaoittajan on syytä tehdä melkoisen tarkka selviytymisstrategia tietotekniikan ongelmiahetkiä varten. Lisää aiheesta Klaavan englanninkielisessä artikkelissa.

Tässä kokoelma suosittuja kirjoittamiseen tarkoitettuja sovelluksia, jotka myös pitävät häiriöt ja keskeytykset kurissa. Kaikki ohjelmat ovat englanninkielisiä, mutta joistakin on saatavissa myös muun kielisiä versioita. Ohjelmien oikeinkirjoituksen tarkastus on myös riippuvainen saatavilla olevista kielistä.

FocusWriter
Kirjoitusohjelma, jossa on niukasti tekstin taitto-ominaisuuksia (miksi niitä kirjoittamiseen tarvittaisikaan). Ajastin, teemat, tilastot auttavat kirjoittamista.

WriteMonkey
WriteMonkey on erittäin selkeä kirjoitussovellus, joka myös auttaa keskittymään vain itse asiaan: tekstin naputteluun. Ohjelma ei edes näytä valikkoa ennen kuin osaa painaa oikeaa näppäintä. Ohjelma sopii hyvin kirjoittajille, jotka eivät halua nostaa sormiaan näppämistöltä. Kaikki komennot ovat näppäimillä ohjattavissa. Ohjelman voi myös pitää mukanaan USB-tikulla ja käyttää sitä suoraan sieltä ilman asennusta.

Q10
Q10 on pieni ja nopea kirjoitusohjelma, joka on suunniteltu erityisesti ajastettuja kirjoitusjaksoja varten.

Write!
Yksinkertainen sovellus Macille ja Windowsille.

yWriter
Romaanien kirjoittamiseen suunniteltu sovellus.

Cold Turkey
Tämä ohjelma tekee tietokoneestasi kirjoituskoneen, kunnes olet kirjoittanut niin paljon kuin aloittaessasi lupasit.

Calmly Writer
Ohjelmassa on oma tila, joka näyttää kirjoittajalle vain yhden kappaleen kerrallaan, mutta sitä voi käyttää myös tavanomaisesti.
Simplenote älypuhelimessa (iPhone)
Simplenote
Simplenote on erinomainen sovellus muistiinpanojen, ideoiden, listojen, suunnitelmien tai lyhyiden asiakirjojen kirjoittamiseen. Ylipäätään mikä tahansa asia, joka pyörii mielessä, ja joka täytyy saada kirjattua on otollinen kohde Simplenoten käytölle.

Sovellus on saatavilla tietokoneisiin, tableteihin ja puhelimiin, joten sitä voi käyttää missä tahansa, ja laitetta voi vaihtaa lennossa. Tekstit tallentuvat automaattisesti omalle tilille pilveen. Mobiililaitteiden sovellus osaa pitää tallessa kaiken tekstin, vaikka yhteys pätkisi tai akku kuivuisi kesken kaiken.

Huomaa myös

Tässä vaiheessa on todettava, että kaiken kaupallisen kirjoittamisen – kuten kirjat, artikkelit – lähtökohtana on tekstin talletus Word-muotoon (.doc tai .docx). Jos käytät edellä mainittuja sovelluksia, ja lähetät tekstin jatkokäsittelyyn muualle, se yleensä täytyy muuttaa Word-muotoon (import tai kopioi/liitä).

Aivan erinomainen ilmainen vaihtoehto Word-ohjelmalle on LibreOffice. Se tekee täsmälleen samat asiat kuin Word ja samalla tavalla. LibreOffice on laaja ohjelmisto, mutta kirjoittamiseen riittää Writer-sovellus.

The Writing Cooperative on koonnut myös muita hyödyllisiä tietoteknisiä apuvälineitä kirjoittajien iloksi ja hyödyksi.
Simplenote web-selaimessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *