Portugalin Algarven parhaat kohteet ja tekemiset niille, jotka jaksavat nostaa päänsä rantahiekasta

Portugalin etelärannikon maakunta Algarve on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde, mutta kuinka moni lomailija on todella tutustunut Portugaliin oman rannan ja hotellin ulkopuolella? Englanninkielinen matkaopas Algarve, Southern Portugal vie lukijan runsaasti kuvitetulle ja kartoitetulle matkalle etelärannikon parhaisiin kohteisiin.

Seuraavassa Algarven matkaoppaasta suomennettuja poimintoja sellaisen lomailijan kannalta, joka hakee etelästä aurinkoa, luontoa, historiaa ja kulttuuria – ehkä juuri tässä järjestyksessä.

Paras lomakohde

Albufeira, Algarve, Portugali
Albufeira. Alhaalla vanhaa kaupunkia, ylhäällä turisteille majapaikkoja.
Mikäli haluaa paikkaan, jossa on kaikkea mahdollista lähellä ja helposti saatavilla, pärjää englannin kielellä joka paikassa, ja joka on sijainniltaan keskeinen, niin Albufeira on ykkönen. Laaja vanha kaupunki on säilynyt, ja on vilkkaassa turistikäytössä ravintoloineen ja pienine kauppoineen. Hiekkarantoja on useita. Turisteja on paljon, joista valtaosa brittejä, mikä takaa runsaan palveluvalikoiman englanniksi. Mikäli taas etsii rauhaa lomakohteelta, niin todella hiljainen (siis tosi rauhallinen) ja viihtyisän oloinen pienehkö turistikylä voisi olla Luz.

Paras beach

Lagos, Algarve, Portugalin etelärannikko
Lagosin länsipuolella olevan niemen rantaa.

Hiekkarantoja on Algarvessa pääasiassa kahta lajia: pitkiä hiekkadyynirantoja ja jyrkkien kallioiden rajaamia (yleensä) pieniä rantoja. Eniten oheistoimintaa, kuten välinevuokrausta, veneretkiä ja ravintoloita on suurten lomakohteiden, kuten Portimaon, Albufeiran ja Lagosin keskustaa lähellä olevilla rannoilla. Hiljaisemmilla rannoilla makaillaan, kävellään ja laskuveden aikaan paikalliset keräävät meren eläviä ruokapöytään. Jyrkkien kallioiden reunustamista rannoista tunnetuin on Portimaon Praia da Rocha, mutta Lagosin länsipuolen niemi on varmasti näyttävin. Pitkiä hiekkadyynirantoja löytyy esimerkiksi Villamourasta ja Salgadosista.

Paras näköalareitti

Vuoristomaisemia Monchiquen pikkuteillä Algarvessa..

Monchique on Algarven korkein vuori. Kylä nimeltään Monchique on vuorella noin 300 metrin korkeudessa. Kylästä kun lähtee seuraamaan Foia-kylttejä, niin on matkalla 902 metrin korkeudessa sijtaisevalle huipulle. Maisemat paranevat mitä ylemmäs vuoristotie kohoaa. Viimeiset kilometrit, jossa tieltä näkyy Atlantti sekä Portugalin länsirannikolla että etelärannikolla on melkoinen nähtävyys.

Paras ”aito” portugalilainen kylä

Alte kylä sisämaassa, Algarve, Portugal, Europe
Alte-kylän kirkkoaukio.
Alte-kylää mainostetaan Algarven tai jopa Portugalin hienoimmaksi aidoksi kyläksi. Kylä muodostuu mäen rinteeseen rakennetuista valkoisista taloista ja kapeista kujista. Käsityöliikkeet ja ravintolat houkuttelevat turisteja, joita kylään ajetaan bussilasteittain. Alte on hienolla paikalla ja paljon siistimpi kylä kuin keskimääräinen portugilainen kylä. Siellä on myös vähemmän irtokoiria kuin muissa kylissä (joissa turistit harvoin käyvät).

Paras ”aito” portugalilainen kaupunki

Loule, Algarve, PortugaliLoulen vanhan kaupungin kuja.
Tämän sarjan voittajaksi ehdokkaita voisivat olla Lagoa, Loule ja Faro. Kaikki ovat kaupunkeja, joihin ei ole erityisesti turisteja varten rakennettu suuria kaupunkia muuttavia rakennuksia. Toki turismia palvelevia kahviloita, pikkupuoteja ja ravintoloita niissä on, mutta tuskin kukaan näissä kaupungeissa viikon tai kahden lomaa viettää. Loule on näistä ehdokkaista luontevin valinta. Siellä on kiertokäynnin ansaitseva vanha kaupunki, jonka laidalla kauppahalli ja pääkatu. Pääkadun varrella turistit ja paikalliset mahtuvat vielä hyvin samoihin kahviloihin ja tarjonta on hyvin paikallista.

Paras historiallinen kohde

Castro Marim, Algarve, Portugal.
Castro Marim. Vanhan linnoituksen ampuma-aukosta näkyy kylä alla ja uudempi linnoitus viereisellä kukkulalla.
Castro Marim on kahdella vierekkäisellä kukkulalla sijaitsevalla linnoituksellaan sen verran erityinen paikka, että sille menee ykkössija. Tätä nykyä pieni unelias kylä katselee rajajoen toisella puolella sijaitsevaa Espanjaa ja toisaalta meren suuntaan. Kummastakin suunnasta tulijoita Castro Marimissa vastaan on ollut tarve puolustautua. Sisämaakaupunki Silves saa kunniamaininnan, sillä se on vilkas kaupunki, jossa vanhan kaupungin läpi noustaan kukkulalle, jonka laella on katedraali ja linnoitus. Joka tapauksessa vanhoja kirkkoja, linnoitusten raunioita ja museoita Algarvessa on runsaasti.

Paras nähtävyys

Sagres, maailman loppu
Sagres.
Sagres on ehdottomasti Algarven ja ehkä koko Portugalin erikoisin paikka. Maailma loppuu Cabo de Sao Vicenten niemenkärkeen aivan niin kuin se loppuu Nordkappiin pohjois-Euroopassa. Kalliomuodostelmat, rannat, niemet, linnut, kalastajat ja surffaajat tekevät Sagresin alueesta taatusti mieleenpainuvan kokemuksen.

Paras luontoalue

Salgados suistoalue
Algarve on sisämaassa mäkistä, kuivaa seutua, mutta jokia sieltä virtaa alas rannikolle useita. Jokien suistoalueet ovat monessa paikassa suojeltuja kohteita, sillä niissä viihtyvät paikalliset linnut, muuttolinnut ja muut eläimet. Salgades on Alcantarilha-joen suistoalue, joka sijaitsee Armacao de Pera, Gale ja Pera (sisämaassa) -taajamien muodostaman kolmion sisällä. Upea alue, jossa pääsee tutkimaan hiekkadyynejä, rantoja, jokea ja suistoaluetta.

Tavira saa vielä erityismaininnan, sillä se on erittäin miellyttävä kaupunkiretkikohde. Tavira on etelärannikon vanha pääkaupunki, mutta nykyään viehättävä historiallinen pikkukaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Joen rannoille rakennetun kaupungin kujilla ja kaduilla voi kuljeskella rauhassa vaikka kuinka kauan. Matalan mäen laella löytyvät rauniot jäljellä vanhasta linnoituksesta, katedraali ja näkymät kattojen yli kaupunkiin.

Tavira, Algarven historiallinen pääkaupunki
Tavira. Jokirantakahvila.
atkaopas kirjan kansikuva: Algarve, Southern Portugal
Algarve, Southern Portugal matkaopas löytyy esimerkiksi näistä kaupoista: Adlibris, Amazon, Google Play, Apple iBooks, ja Kobo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *