Jalkapallon MM-kisojen tunnelmaan pääsee lukemalla urheilukirjoja

Osa penkkiurheilijoista valmistautuu jalkapallon MM-kisoihin ostamalla fanituotteita ja osa puntaroimalla vetojaan, mutta tunnelmaan voi päästä myös lukemalla kirjoja. MM-kisoista on kirjoitettu useita kirjoja niin historialliselta kannalta kuin erikoisemmistakin näkökulmista. Parhaat kirjat voi ostaa omaksi hyllyyn – tosin ne saa myös luettua kätevästi e-kirjoina vaikka puhelimen näytöltä. Kirjastosta lainaavan kannattaa olla nopea, sillä suositut teokset varataan loppuun kisahuuman aikana.
Ronaldo, kuva Gunther SimmermacherKuva: Günther Simmermacher.

Yleisten teosten lisäksi myös pelaajien ja valmentajien elämänkerrat ja muistelmat voivat tarjota mielenkiintoista viihdykettä. Jalkapallokirjoissa pääsee näkemään elämää niin Brasilian faveloissa kuin isojen stadioneidenkin parrasvaloissa, sillä urheilulaji kätkee sisäänsä monia mielenkiintoisia elämäntarinoita ja tapahtumia.

Monet alan suurmiehet aina Sir Alex Fergusonista Jari Litmaseen ovat julkaisseet kirjoja urastaan ja elämästään. Virallisten kirjojen lisäksi on jännittävää tutustua myös kisoihin liittyviin lieveilmiöihin, politiikkaan ja korruptioon keskittyviin kirjoihin, jotka voivat tarjota uusia näkökulmia menneisiin ja jopa nykyisiinkin tapahtumiin.

Tässä muutama hyvä jalkapalloaiheinen kirja kotikatsomoon.

MM-kisojen virallinen historia

Tämä FIFA:n julkaisema, uunituore kirja kertoo kaikki kiinnostavimmat tapahtumat MM-kisojen menneisyydessä virallisen tahon sanoin. Teoksessa kuvataan kattavasti kaikkia FIFA:n maailmancupkilpailuita haastatteluiden, artikkeleiden sekä valokuvien tuella. Tämä kirja sopii kisoja pitkään seuranneille muistojen verestämiseksi, mutta se tarjoaa mielenkiintoista luettavaa myös nuoremmille faneille.

Kuin taivasta koskettaisi

Jari Ekbergin kirjoittama, Atenan kustantama Kuin taivasta koskettaisi – Jalkapallon MM-kisojen historia voitti julkaisunsa yhteydessä Vuoden urheilukirja -palkinnon vuonna 2014, ja nyt kehutusta kirjasta on julkaistu päivitetty versio, johon on sisällytetty Brasilian kisat. Kirja kertoo itse tapahtumasta historiallisine murskavoittoineen ja yllätystappioineen, mutta myös siihen liittyvistä ilmiöistä, kuten kisojen taustalla nähdyistä poliittisista jännitteistä ja kulissien takana tapahtuvista päätöksistä. Kirjasta saattaa lisäksi oppia mielenkiintoisia tiedonjyviä – tiedätkö esimerkiksi, kuka on pelannut MM-kisoissa kahden eri maan joukkeessa?

jalkapallostadion

Jalkapallon MM-kisatieto

Petri Leppäsen ja Tommi Tukiaisen Jalkapallon MM-kisatieto on historiallinen tietopaketti, jossa käydään läpi kaikki tapahtumaan liittyvät ilmiöt – voittajat, yllättäjät, huijarit, skandaalit ja kaikki muu, mikä katsojaa voi kiinnostaa. Kirjassa myös analysoidaan Suomen heikkoa menestystä karsinnoissa. Kirjasta löytyy myös 300 kysymyksen tietokisa, jossa käsitellään MM-kilpailuja, Suomen menestystä karsinnoissa ja erikoisempia aiheita. Teos julkaistiin vuonna 2014, joten siitä puuttuvat vuoden 2014 tiedot.

FIFAn jalkapallon MM 2018

Ajantasaista tietoa tarjoaa Keir Radnedgen kirjoittama FIFAn jalkapallon MM 2018, joka keskittyy yksinomaan tämän vuoden kisoihin. Kirja on oiva tiedonlähde niin tavalliselle penkkiurheilijalle kuin vedonlyöjällekin. Moni vedonlyöntisivusto on tehnyt vedonlyönnistä ja tiedon saamisesta valmiiksi helppoa; esimerkiksi Mr Green tietopaketin, joka kattaa jalkapallon mm kisat 2018 kokonaisuudessaan. Tämä kirja kuitenkin auttaa täydentämään tietoja ja tutustumaan kisojen asetelmiin syvällisemmin. Siinä analysoidaan niin pelipaikat, joukkueet kuin tähtipelaajat, ja arvioidaan joukkueiden mahdollisuuksia saavuttaa finaalipaikka. Kirjan etuna on myös turnaustaulukko, johon voi näppärästi tehdä merkintöjä kisojen aikana.

Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia

Luciano Wernicken kirjoittama Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia keskittyy erityisesti erikoisiin tapahtumiin kisojen yhteydessä. Lisäksi se kertoo merkittävistä asioista, jotka ovat kulissien takana vaikuttaneet tapahtuman kulkuun. Tämä kirja on harvinaislaatuinen katsaus MM-kisoihin, ja sopiikin hyvin skeptikoille, politiikasta kiinnostuneille ja tosifaneille. Teos on mielenkiintoista luettavaa myös vedonlyöjille, jotka usein keskittyvät hyvin yksioikoisesti peliin. Kirjaa tarjoaa esimerkiksi Adlibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image