Kölnin kaupungin keskustan rakennustyömaalta löytyi Rooman valtakunnan aikainen kirjasto

Tarpeeksi kun kaivaa niin aina löytyy jotain mielenkiintoista. Saksassa Kölnin kaupungin keskustassa kaivettiin perustuksia kirkon uudelle rakennukselle, kun kaivaminen keskeytyi muinaisen rakennuksen löytymiseen. Tutkijat ovat päätelleet rakennuksen olleen Rooman valtakunnan aikainen kirjasto ajalta noin 150-200 AD.

Kölner Stadt-Anzeiger kertoo kirjaston todennäköisesti olleen julkinen, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla ja on rakennettu julkisten rakennusten tapaan.

Vaan miten tutkijat päättelivät rakennuksen olleen kirjasto jollei kirjahyllyjä, puhumattakaan kirjoista, ole missään todistusaineistona? Seinissä on pieniä syvennyksiä, joihin sopii käärömuotoinen kirja. Vastaavia rakenteita on aiemmin löytynyt Ephesuksesta, Alexandriasta, Pergamonista ja Roomasta.

Kirjastoon arvioidaan mahtuneen jopa 20 000 käärömuotoista kirjaa. Valtava valikoima siihen aikaan. Jos oletamme, että kovin moni Kölnin lähialueella asuva ei osannut lukea, lukutaitoisille oli todellakin runsas kirjatarjonta.

Lattiapinta-alaa rakennuksella on 20 x 9 metriä. Se jää paikalleen, ja tulee olemaan nähtävissä pysäköintitalosta, joka pystytetään kirkon uutta rakennusta varten.

Quartz on julkaissut pari kuvaa kaivannosta mistä rakennus löytyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *