Viisi kysymystä, joihin e-kirjojen tekijät saavat usein vastata

Ennen kuin uusi e-kirja ilmestyy verkkokaupan valikoimaan, kirjailija on tehnyt ison työn, johon moni alan ammattilainen vielä lisää oman panoksensa. Kirjan painokuntoon tekeminen voi monelle olla tuttu prosessi, mutta mitä kirjalle tehdään ennen kuin se on kaupasta ladattava e-kirja? Tässä vastaukset muutamaan yleiseen kysymykseen.

bebook e-kirjojen lukulaite ja kirjoja auringossa
Yksi tärkeä perusasia on hyvä tehdä selväksi kun mennään syvemmälle digitaalisten kirjojen maailmaan. E-kirjoja on kahdenlaisia. Niissä on joko kiinteästi asetellut sivut tai näytön kokoon mukautuvat sivut.

Kiinteästi aseteltu sivu (fixed layout) on se mitä kirjasta yleensä ajattelemme. Painetun kirjan sivu ja PDF-dokumentin sivu on aina saman näköinen. Jos esimerkiksi PDF-kirjan sivua katsoo tietokoneen suurelta monitorilta, se saattaa olla hyvin luettavissa. Jos samaa sivua yrittää katsoa tabletilla tai puhelimella, niin sivua täytyy suurentaa ja yleensä liikutella ylös ja alas tai sivusuunnassa, että siitä saa selvää.

Näytön kokoon mukautuva (reflowable layout) e-kirja puolestaan osaa automaattisesti asetella itsensä uuteen asentoon eri kokoisille ruuduille. Tästä syystä sitä on aivan yhtä helppo lukea pieneltä puhelimen näytöltä kuin suurelta tietokoneen monitorilta. Kirjasinten kokoa voi myös muuttaa omille silmille sopiviksi. Temppu onnistuu siten, että pienellä näytöllä rivillä on vähemmän tekstiä kuin suurella näytöllä. Tästä syystä myös sivutus elää näytön koon mukaan.

Joistakin kirjoista, kuten elokuvien stunt-taidoista kertovasta kirjasta on olemassa sekä kiinteän asettelun version, joka toimii vain Applen laitteissa että automaattisesti näytölle sovittuva kirja (EPUB ja Kindle -versiot).

Miksi sisällysluettelossa ei ole sivunumeroita?

Sivunumeroiden sijaan otsikot ovat linkkejä suoraan vastaaviin kohtiin kirjassa. Automaattisesti näytön mukaan rivittyvällä e-kirjalla ei voi olla sivunumeroita.

Miksi kaikki paljon tietoa sisältävät taulukot täytyy pilkkoa pieniin osiin?

Pienet taulukot sopivat mainiosti sähköiseen kirjaan. Suurten taulukoiden ongelma on se, että ne eivät välttämättä mahdu ruudulle vaakasuunnassa tai pystysuunnassa. Siinä tilanteessa lukuohjelmat ja lukulaitteet voivat käyttäytyä miten sattuu. Taulukon lukemisesta ei joka tapauksessa tule mitään. Suuret taulukot on mietittävä siten, että niistä saa pieniä taulukoita, tai luopua taulukkoelementistä kokonaan.

Miksi kuvateksti on eri sivulla kuin kuva?

Kuva ja kuvateksti liikkuvat kirjan sisällä sen mukaan mitä näytölle kulloinkin mahtuu. Myös kirjasinkoon muuttaminen aiheuttaa koko kirjan uudelleen rivityksen, jolloin kaikki elementit liikkuvat.

Missä hakemisto on?

Hakemistoa ei ole, eikä sitä välttämättä tarvita sähköisessä tietokirjassa. Kaikissa lukusovelluksissa ja lukulaitteissa on hakutoiminto, jolla voi etsiä mitä tahansa sanoja kirjan sisällöstä.

Miksi ette vain julkaise kirjaa PDF-versiona?

Mahdollista se on, mutta oikeastaan vain poikkeustapauksissa on PDF-kirjan julkaisu järkevää. PDF ei sovita itseään eri kokoisille näytöille, vaan jättää lukijan huoleksi keksiä miten lukea sitä pieneltä ruudulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *