Bill Gates on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, joka päivätyön lopetettuaan Microsoft-yhtiössä on keskittynyt sijoittamaan rahaa hyviin tarkoituksiin ja lukemaan tietokirjoja. Luonnollisesti hänellä on menestyneen amerikkalaisen yrittäjän näkökulma maailman menoon, mutta kun sitä vertaa kirjojen kautta suomalaiseen instituutioon Finlandia-palkintoon, on pakko ihmetellä yhtä asiaa.
Ensin kuitenkin Bill Gatesin suositukset vuoden 2018 tietokirjavalikoimasta. Jo Microsoft-aikoinaan Gates otti toimitusjohtajan hommastaan välillä lomaa, jotta pystyi totaalisesti keskittymään uuden tiedon omaksumiseen lukemalla. Tätä on pidetty syynä joihinkin nopeasti tehtyihin yrityksen strategian muutoksiin. Hän oli todennäköisesti lukiessaan oivaltanut jonkin uuden asian tulevan kilpailemaan tai uhkaamaan Microsoftia, ja teki strategian päivityksiä niin nopeasti kuin isossa yrityksessä pystyi.
Tässä Bill Gatesin suositukset vuoden 2018 kirjavalikoimasta:
Bad Blood, kirjoittanut John Carreyrou.
Theranos oli paljon Yhdysvalloissa julkisuutta saanut lääkealan startup-yritys. Yritys oli rakennettu kuitenkin liian pitkälle suurten lupausten varaan, joista osa oli tietoisia valheita. Gates kehuu kirjaa uskomattoman seikkailun veroisena luettavana.
21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harari.
Jos haluaa hahmottaa ja jäsentää kuohuvaa maailmaa, tässä on kirja siihen tarkoitukseen. 21 kehikkoa, joiden kautta voi pistää maailman tapahtumien palikoita paikoilleen.
Army of None, Paul Scharre.
Niin kuin moneen muuhun uuteen teknologiaan, sotavoimat ympäri maailmaa sijoittavat myös tekoälyn soveltamiseen runsaasti rahaa ja resursseja. Tekoäly sodassa on tämän kirjan aihe, jonka on kirjoittanut USA:n hallituksen politiikan automaattisten aseiden käytöstä luonut asiantuntija.
The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness, Andy Puddicombe.
Mindfulness on ollut jo hetken maailman trendejä seuraavien mielenkiinnon kohteena. Gates pitää tätä kirjaa erinomaisena alustuksena aiheeseen.
Educated, kirjoittanut Tara Westover.
Mormonitytön elämäkerta miellytti myös Bill Gatesin vaimoa Melindaa. Tyttöä ei kouluun päästetty, mutta valmistui aikanaan Cambridgen yliopistosta. Tiedonnälän voitto.
Mikä siinä sodassa kiinnostaa, Finlandia-palkinnon jakaja?
Kirjoja saa suositella kuka tahansa kenelle tahansa. Siihen ei tarvita asiantuntemusta, eikä titteliä. Ei ole myöskään mitään rationaalista syytä verrata kahden erilaisessa kulttuurissa kasvaneen ihmisen kirjasuosituksia. Siksipä teen juuri niin.
Bill Gatesin suosittelemia kirjoja voi selailla vuosia taaksepäin, eikä sieltä löydä sotaa käsitteleviä teoksia. Esimerkiksi vuonna 2018 hän piti hyvänä teoksena tekoälyn soveltamista sotateknologiaan, mutta varsinaista sotakirjaa en hänen lukemisistaan löydä.
Suomen kirjasäätiön jakaman tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2018 voitti sotakirja Kapina tehtailla (Seppo Aalto). Palkinnon voittajan valintalautakunnan ehdokkaista valitsi Virpi Suutari.
Viimeisen kymmenen tietokirja-Finlandian voittajista kolme käsittelee suomalaista sotaa tai sotahistoriaa. Siis lähes kolmasosa viimeisen kymmenen vuoden aikana voittaneista teoksista pyörittelee sotaa eri näkökulmista. Tämä on suuri määrä.
Muutaman viime vuoden aikana Englantilainen kirjailija Max Boyle tutustui Suomeen matkustamalla niin pienissä kuin suurissakin kaupungeissa. Kun kysyin mitkä asiat erityisesti kiinnittivät hänen huomionsa suomalaisissa ihmisissä, sain häneltä vastauksen: ”jopa suomalainen nuoriso tuntee sodan vaiheet hämmästyttävän hyvin, aivan kuin se olisi heillä tuoreessa muistissa. En ole nähnyt koskaan vastaavaa. Britanniassa toinen maailmansota on yhtä kaukainen kuin keskiaika”.
Tässä epärationaalisessa vertailussa siis yksi katsoo tulevaisuuteen ja toinen pohtii menneisyyttä.