Applen uudet digitaaliset palvelut: pelit, elokuvat, lehdet, kirjakerho kuukausimaksua vastaan

Apple on digitaalisten sisältöjen markkinoiden uranuurtaja, sillä iTunes-musiikin latauskauppa aikoinaan sai monen ihmisen kuuntelemaan laillisesti verkosta hankittua musiikkia. iTunes-latauskauppa laajeni sittemmin elokuviin ja Books-kirjakauppaan, mutta nyt Apple on tuonut paljon uutuuksia pelien, television, elokuvien, lehtien ja kirjojen ystäville: suoratoistopalvelut.

Apple Arcade on pelipalvelu, TV+ on elokuvia ja televisio-ohjelmia, News+ on lehtiä ja uutisia, ja vielä yksi uutuus on kirjakerho.

Apple on tehnyt paljon töitä saadakseen suuria elokuva- ja televisiotähtiä luovuttamaan yksinoikeudella heidän uusia töitään TV Plus –palveluun. Samoin pelien kanssa: tunnetut pelitalot ovat suostuneet kehittämään uusia pelejä yhteistyössä Applen kanssa ja luovuttamaan niiden jakelun yksinoikeudella maailman suurimmalle tietokoneyhtiölle.

Tämä tietysti maksaa, ja Applen asiakkaat tulevat sen muodossa ja toisessa kustantamaan. Tiukasti Applen aitauksen sisällä pysyvällä asiakkaalla voi olla etuna ainakin se, että yhtiö pyrkii huolehtimaan asiakkaidensa yksityisyydestä.

Apple Arcade -pelit

Apple Arcade pelit puhelimessa
Arcade on pelipalvelu, jossa kuukausimaksua vastaan pääsee pelaamaan mitä tahansa noin 100 pelin valikoimaan kuuluvaa peliä. Arcade-pelejä voi käyttää iPhone-puhelimella, iPad-tabletilla, Mac-tietokoneella ja Apple TV:n kautta. Palvelu avautuu syksyllä 2019 maailmanlaajuisesti (150 maata), jolloin myös sen hinnoittelu on selvillä.

Apple on tehnyt sopimuksia pelikehittäjien kanssa, jotka tuottavat sovittuja pelejä yksinoikeudella vain Arcade-palveluun. Tämä yksinoikeus ja se, että pelit on optimoitu Applen laitteille ovat suurimmat houkuttimet pelaajien saamiseksi palveluun.

Kaikki pelejä voi suoratoiston lisäksi pelata myös ilman verkkoyhteyttä (jos se pelin ideaan vain sopii), ja monet toimivat myös pelikontrollerilla. Suoratoistolla palvelu muistaa mihin kohtaan esimerkiksi puhelimella pelaaminen jäi, josta sitä voi jatkaa tietokoneella kun kotiin ehtii.

Apple vakuuttaa myös pitävänsä kiinni asiakkaidensa yksityisyydensuojasta, mainoksia Arcade-palvelussa ei ole, eikä lisäostoja pelin kuluessa tarvita. Suoratoistona pelattavien pelien suhteen Apple on edelläkävijöiden joukossa. Google on ehtinyt julkistaa Stadia-palvelunsa, ja Microsoft Xcloud-palvelunsa, mutta nämä pelimarkkinat ovat vielä täysin jakamatta.

Oprah Winfreyn kirjakerho

Oprah Winfrey on toimittanut Yhdysvalloissa erittäin suosittua kirjojen esittelyhetkeä jo vuosia, jonka ansiosta lähes poikkeuksetta ohjelmaan päässeen kirjan myynti pomppaa uusiin lukuihin. Nyt televisiotähti on suunnitellut Applen kanssa uuden kirjakerho-ohjelman Apple TV+ –palveluun. Oprah kertoi vaatimattomasti tekevänsä ”planeetan suurimman, elävimmän ja innostavimman kirjakerhon” Applen suoratoistopalveluun. Vuorovaikutusta katsojien kanssa on odotettavissa.
Apple TV+ elokuva ja televisio suoratoisto

Apple TV+ elokuvat ja televisio-ohjelmat

Apple TV+ on kuukausimaksullinen elokuva- ja televisio-ohjelmapalvelu. Apple on sopinut joidenkin ohjaajien, näyttelijöiden ja tuottajien kanssa yksinoikeudesta esittää joitakin heidän uusia tuotantojaan. TV+ aukeaa katsojille syksyllä 2019. Palvelu toimii suoratoistona, eikä siinä näytetä mainoksia.

Tunnettuja tekijöitä joiden uusimpien aikaansaannosten esitysoikeudet Apple on onnistunut varmistamaan ovat esimerkiksi Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, M. Night Shyamalan ja Oprah Winfrey.

Suoratoistopalvelun tarjontaa katsellaan Apple TV –sovelluksella (app), joka toimii iPhonessa, iPadissa, Macissa ja joissakin televisioissa. Apple TV+ kanavia voi tilata yksitellen, ja maksaa vain niistä joita todella katsoo.

Apple TV Plus –palvelua voisi ajatella Netflixin kilpailijaksi, jota se jossain määrin tulee olemaan, mutta enemmän se profiloituu sellaisten mediakanavien kuin Hulu-palvelun tai HBO:n kilpailijaksi.

Apple News+ aikakauslehti, sanomalehti uutispalvelu julkistustilaisuus

Apple News+ aikauslehdet ja sanomalehdet

Apple News+ on kuukausimaksullinen palvelu, joka internetin ilmaisen uutisvirran lisäksi sisältää satojen aikakauslehtien ja sanomalehtien sisällöt. Maksulliset sisällöt ovat ainakin toistaiseksi saatavilla vain Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Aikakauslehtiä voi lukea myös ilman verkkoyhteyttä. News+ toimii iPhonessa, iPadissa ja Mac-tietokoneella, kunhan päivittää sovelluksien uusimpaan versioon.

Uutisten ja lehtien suurkuluttajille tässä palvelussa on potentiaalia. Olen pitkään odottanut palvelua, jossa yhdellä tilausmaksulla voisi lukea useaa aikakauslehteä ja sanomalehteä. PDF-lehdet eivät kuitenkaan toimi, jonka vuoksi olemassa olevat palvelut eivät ole tulleet kysymykseen. Mikäli Apple News Plus osaa näyttää kaikki sisällöt fiksusti oikeina verkkosisältöinä, tai ladattavina e-kirjoina, se on oikealla tiellä.