Tietosuojasta on tulossa vihreyden kaltainen megatrendi

2010-03-26

Petteri Järvinen on kirjoittanut ajankohtaisesta tietosuoja-aiheesta kipeästi kaivatun kirjan. Teos ‘Yksityisyys – turvaa digitaalinen kotirauhasi’ antaa ohjeita miten kotikonstein voi suojata itseään yleistyvältä henkilötietojen väärinkäytöltä ja miten suhtautua lähes kaikkialle ulottuvaan automaattiseen valvontaan.

Kun lähes koko kansa on nopeasti omaksunut sosiaalisen median nettipalvelut, kuten Facebookin, IRC-Gallerian ja Twitterin ja sen enempää asiaa ajattelematta luovuttanut henkilötietonsa palveluihin, mahdollisuudet tietojen hyväksikäyttöön ovat valtavat. Nettipalvelu voi (käyttösopimuksesta riippuen) luovuttaa henkilötietoja ja käyttäytymistä sisältävää tietoa mainostajille ja muille halukkaille rahaa vastaan. Rikolliset voivat onnistua murtamaan tietokannat ja ladata henkilötiedot itselleen esimerkiksi identiteettivarkauksia varten.

Facebookit ja Twitterit ovat niin hyödyllisiä palveluita, että suurin osa ihmisistä ei ajattele asiaa luovuttaessaan identiteettinsä niille. Kannattaa kuitenkin miettiä onko se hinnan arvoista.

Petteri Järvinen valottaa tietosuojaa ja tietoturvaa monesta näkökulmasta kirjassaan. Aina kun käytämme verkkoa, meistä jää jäljet kuin vastasataneeseen lumeen. Tietokoneeseen jäänyttä jälkeä vain on helpompi analysoida, yhdistellä ja kumuloida. Kirjassa kerrotaan mihin näitä tietoja voidaan käyttää, miten voi säilyttää yksityisyyden netissä ja sähköpostissa, miten voi tarkistaa omat tietonsa yritysten ja viranomaisten tietokannoista, miten tiedustelupalvelut urkkivat elämäämme ja salakuuntelevat matkapuhelimia.


Facebooktwitterredditpinterestmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *