Todellisuus kohtaa digimaailman tietokoneen lukiessa aikakauslehteä VTT:n ja Allerin protossa

VTT ja Aller ovat kehittäneet kamerasovelluksen, joka yhdistää paperille painetun median digitaaliseen mediaan. Sovellus lukee aikakauslehden sivulta siihen painetun koodin ja tekee sen perusteella jonkin toimenpiteen. Sovellus voi esimerkiksi hakea lisätietoa netistä tai käynnistää asiaan liittyvän videon.

Videolla TV-Seiska lehden kanteen painettu koodi herättää tietokoneella hahmon, jota voi ohjata lehteä liikuttamalla.

Teknologia tunnetaan nimellä Augmented Reality tai lisätty todellisuus. Matkapuhelinvalmistajat, kuten Nokia on jo aiemmin esitellyt sovelluksen, jossa esimerkiksi vieraassa kaupungissa kävellessään voi kadunkulmassa osoittaa puhelimen kameran linssin johonkin kohteeseen. Puhelimessa oleva sovellus tietää perusteella missä ollaan, tunnistaa osoitetun hahmon ja kertoo mitä katsellaan.

Painettujen mediatuotteiden lisäksi teknologia voi käyttää muissakin sovelluksissa joissa esineeseen voi painaa koodeja.

Aikakauslehtien, sanomalehtien ja kirjojen pelastajaksi teknologiasta ei ole, sillä viime kädessä sama asia on helpompi tehdä e-kirjan tai e-lehden sivuilla. Silloinhan lehti tai kirja on jo tietokoneessa ja siitä voi linkittää muualle tai avata muuta materiaalia.

Aller Media Oy:n Jarno Alastalo kertoo lisää (englanniksi):
Augmented Reality in our magazines! Esquire inspired to be the first in Finland.

VTT:n tiedote:
http://www.vtt.fi/news/2010/03252010.jsp

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *