Samsung tuo e-kirjojen lukulaitteen Suomen markkinoille kesällä 2010

Suomen e-kirjojen lukulaitemarkkinoilla ei vielä ole ylitarjontaa. Cybook ja BeBook-merkkiset laitteet ovat valikoituneet Turun ja Espoon kaupunginkirjastojen käyttöön, mutta kaiken kaikkiaan laitetarjonta on todella niukkaa.

Samsung SNE-60U e-kirojen lukulaite (3)

Samsung korjaa tilannetta tuomalla kesällä 2010 Suomeen uuden e-kirjojen lukulaitteen nimeltään SNE-60U. Laite perustuu E-ink teknologiaan, jota valtaosa maailman markkinoilla olevista laitteista käyttää. Näyttöteknologiassa ei käytetä valoa ollenkaan, vaan virtuaalimuste pysyy ruudulla kuten muste paperilla. Tästä syystä näyttö ei myöskään vilku eikä välky, on luettavissa auringonvalossa, mutta pimeässä tarvitaan lukulamppu valaisemaan tekstiä.

Samsung SNE-60U-laitteen mustavalkonäyttö on kuuden tuuman kokoinen. E-kirjoja laitteen muistin mahtuu tuhansia, mutta on Samsungin laitteessa on kaksi erikoistakin ominaisuutta: kosketuskynä ja langaton e-kirjojen lataus.

E-kirjoja luetaan kääntelemällä valitun teoksen sivuja kosketuskynällä ruutua tökkimällä. Laitteen muutkin toiminnot, kuten piirrosohjelma, kalenteri ja MP3 musiikkisoitin ovat kynällä käytettäviä. Äänikirjojen tai musiikin kuuntelu onnistuu siis kirjaa lukiessa.

Samsung SNE-60U e-kirojen lukulaite (5)

Vaihtoehtoisesti lukulaitetta voi käyttää pieneltä näppäimistöltä, joka liukuu näytön alta esille. Näppäimistöllä on vain muutama valintapainike sekä ylös, alas, oikealle, ja vasemmalle navigointinäppäin.

Luettavaa lukulaitteisiin saa yleensä ladattua muistikortin tai USB-kaapelin kautta omalta PC:ltä, mutta Samsung SNE-60U:ssa on myös langaton latausmahdollisuus. Jos kotona on langaton nettiyhteys (WLAN/Wi-Fi) niin sen kautta lukulaite osaa mennä kirjakauppaan. Se todellakin osaa mennä vain ennalta määrättyihin kauppoihin, joten nettisurffaukseen lukulaite ei sovellu.

Samsungin laite osaa näyttää PDF, Epub ja TXT-muotoisia dokumentteja.

Kuvissa näkyvä tuote on vielä englanninkielinen, mutta Samsung tuottaa laitteesta suomenkielisen version ja luo yhteydet kotimaisiin kirjakauppoihin, joista voi ladata lisää luettavaa.

Categories Yleinen