Nyt tekoälyn kirjoittamia kirjoja voi ostaa Amazon-verkkokaupasta

booksby.ai projektin tuottamia tekoälyn kirjoittamia kirjoja

Kirjojen ystävä, joka haluaa olla edellä aikaansa ja ensimmäisenä kokeilemassa kaikkea uutta voi nyt hankkia kirjahyllyynsä teoksia, joita kaveripiirissä ei taatusti kenelläkään muulla vielä ole. Tekoälyohjelmiston tuottamia kirjoja on nimittäin saatavilla Amazon.com-verkkokaupassa. Eikä siinä kaikki. Myös kirjojen kannet, nimet ja lukija-arvostelut on suunnitellut tietokoneohjelma.

Ennen kuin ryhdytään naureskelemaan tälle tanskalaisten tekoälyasiantuntijoiden kirjaprojektille (ei heidän hanketta ihan tosissaan tarvitse ottaa), pohditaan hieman mistä tässä on kyse.

Tekoälyssä teknologiana on loppujen lopuksi melko vähän älyä. Sen näennäinen viisaus ja kyky oppia tulee usein – kirjoista. Kyllä, nämäkin Booksby.ai -projektin kirjat on tuotettu siten, että tekoälyalgoritmi lukee ensin sopivan määrän halutunlaisia kirjoja. Esimerkiksi Booksby.ai:n kaikki kirjat ovat tieteiskirjallisuutta, joten algoritmille on syötetty pino science fiction -kirjoja alkupääomaksi. Siitä hieman ohjaamalla johonkin suuntaan algoritmin voi laittaa sitten kirjoittamaan.

Toki on muitakin tapoja opettaa tekoälyä, kuten kerätä automaattisesti valtavat määrät dataa laitteista ja ihmisistä ja yhdistellä näitä tietoja, jolloin päästään esimerkiksi luokittelemaan hyvin tarkasti mitä tahansa sitten halutaankin luokitella.

Sen verran tosissaan Booksby.ai:n takana olevat asiantuntijat ovat, että he haluavat rahaa tietokoneohjelmien laatimista teoksista. Amazon-kirjakaupasta niitä voi ostaa. Jos englanninkielinen kirjallisuus kiinnostaa, niin käy katsomassa Amazonin Look Inside -ominaisuutta, jolla pääsee lukemaan muutaman sivun kirjan alusta.

Kirjojen sisältö näyttää olevan yhtä laadukasta kuin niiden kansikuvat (kuvien tekemiseen käytetty algoritmi löytyy tästä).

Kuka muuten omistaa tekijänoikeudet algoritmin kirjoittamaan kirjaan?

Esimerkiksi tässä tapauksessa kirjat julkaisseet tekoälyasiantuntijat eivät ole edes laatineet niitä ohjelmia, joita he käyttivät kirjojen tuottamiseen. He ovat saattaneet olla mukana kehitystyössä (heitä ei kuitenkaan ole mainittu ohjelman tiedoissa) tai ovat voineet muokata tarvittavia ohjelmia, mutta pääasiallinen ohjelmoija on toinen henkilö.

Muita kirjoihin liittyviä tekoälyprojekteja ovat esimerkiksi Googlen Talk to Books ja kirjailija Robin Sloanin ohjelmoima apuväline.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *