Pystytkö kirjoittamaan kirjan kuukaudessa? NaNoWriMo-yhteisö kannustaa yrittämään sitä juuri marraskuussa

nainen katsoo tietokonetta miettien

Jo vuodesta 1999 kirjoittamaan kannustava yhteisö NaNoWriMo (National Novel Writing Month, kansallinen romaanin kirjoituskuukausi) on kannustanut kaikkia pohtijoita, jotka aikovat joskus kirjoittaa kirjan, tekemään sen juuri nyt – marraskuussa. Tämä vuosittainen tapahtuma todellakin saa kirjoittajia tarttumaan työhön ja tekemään parhaansa tavoitteen saavuttamiseksi.

Yhteisön tarkoituksena ei ole mikään muu kuin kannustaminen. Ideana on kirjoittaa 50 000 sanan mittainen romaani marraskuun aikana. Sinne voi ilmoittautua mukaan vielä marraskuun aikanakin.

On jokaisen kirjailijan oma valinta mitä hän käsikirjoituksellaan tekee marraskuun lopussa. NaNoWriMo ei niitä ainakaan halua, eikä yhdistyksen taustalla ole ainakaan näkyvästi muita tahoja käsi ojossa odottamassa seuraavaa menestysteosta. Sen sijaan yhteisö pyrkii saamaan neuvoja, opastusta ja vinkkejä kokeineilta kirjailijoilta. Heidän tarjoamia vinkkejä yhdistys jakaa sitten eteenpäin.

NaNoWriMo kotisivun mukaan tähän mennessä (marraskuun 2019 alussa) käsikirjoituksia olisi saatu valmiiksi 367 913 kappaletta. Vuosien varrella kun tätä marraskuun aktiviteettia on tullut sivusta seurattua, moni valmista kirjaa marraskuun aikana tavoitellut kirjoittaja on kertonut saaneensa käsikirjoituksen rungon kasaan kuukauden aikana. Sekin on aivan erinomainen saavutus.

Hyvin menestynyt omakustanteita julkaiseva kirjailija Joanna Penn antaa viisi omaa vinkkiään miten romaanin saa kirjoitettua kuukaudessa.

  1. Ole tarkkaan selvillä siitä mitä kirjoitat ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan.
  2. Pidä asiat yksinkertaisina.
  3. Varaa aikaa kirjoittamiseen, ja käytä aika vain siihen.
  4. Käytä kunnollisia työkaluja, mutta tiedosta että ne eivät tee työtä puolestasi.
  5. Hyväksy epävarmuutesi ja pelkosi, mutta palaa rohkeasti tyhjän sivun ääreen.

Suomessa marraskuu sopisi myös hyvin tällaisen projektin käynnistämiseen. Ehkä tavoite voisi olla kuitenkin realistisempi.

NaNoWriMo-kirjoittajien yhteisö on englanninkielinen. Blogia voi seurata tästä. Twitter-viestintä on marraskuussa vilkasta myös.

kirjoituskoneen ongelmia, kirjaimet takertuvat

Tässä artikkelissa on valikoima ohjelmia nimenomaan pitkien tekstien kirjoittajille. Jos esimerkiksi kirjoittamiseen keskittyminen on ongelma, siihenkin löytyy sovelluksia. Ne sulkevat kaiken muun tietokoneessa tapahtuvan pois näkyvistä ja mielestä. Toinen ominaisuus mistä on hyötyä kirjoittajille on mahdollisuus tehdä nopeita muistiinpanoja mobiililaitteessa. Koskaan ei voi tietää mitä milloinkin päähän putkahtaa. On tärkeää kirjata se heti muistiin, sillä se voi kadota mielestä yhtä nopeasti kuin se sinne ilmestyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *