Ehkä tässä on se syy miksi QWERTY-näppäimistöstä tuli standardi

kirjoituskoneen ongelmia, kirjaimet takertuvat

Jokainen kirjoituskoneella, tietokoneen näppäimistöllä tai puhelimen kuvaruutunäppiksellä kirjoittamaan opetellut taatusti alussa ihmetteli näppäinten järjestystä. Eihän siinä ole mitään järkeä. Meille on tarjottu monenlaisia selityksiä miksi näin on. Nyt on historian kätköistä löytynyt aika hyvä syy.

Yksi yleinen selitys on, että mekaanisten kirjoituskoneiden pitkät ohuet metallivarret, jotka lyövät kirjaimen kuvan paperille takertuvat toisiinsa jos näppäimiä takoi nopeasti. Näin kävi varsinkin lähellä toisiaan oleville kirjaimille. Koska keksintöä kehiteltiin erityisesti Yhdysvalloissa, englanninkielisten sanojen yleisiä kirjainyhdistelmiä pyrittiin hajottamaan ympäri näppäimistöä.

BBC on kuitenkin julkaissut artikkelin missä todetaan todellisen syyn QWERTY-näppäinten järjestykseen olevan Morse-koodilla kirjoitettujen viestien puhtaaksikirjoittajien. Heille oli etua siitä, että usein toistuvat kirjaimet kuten Z, S ja E olivat lähellä toisiaan.

QWERTY-näppäimistö sopi hyvin tähän käyttöön, mutta ei välttämättä tavalliseen kirjoittamiseen. Varsinkin kirjoituskoneen alkuvaiheessa kokeiltiin monenlaisia vaihtoehtoja, mutta QWERTY jatkoi maailmanvalloitustaan.

dvorak näppäimistö
Dvorak-näppäimistö.

Vuonna 1932 August Dvorak patentoi näppäimistön, jonka hän kertoi olevan helpompi oppia ja nopeampi kirjoittaa kuin QWERTY-näppäimistön. Sitä voi jokainen kokeilla vaihtamalla tietokoneensa tai tablet-laitteensa asetuksista näppäimistöksi Dvorakin. Moni onkin kokeillut Dvorakia, ja usein tuloksena näyttäisi olevan hieman nopeampi tekstin kirjoittaminen.

Mutta jos QWERTY-järjestyksen on vaivalla opetellut, aika harva viitsii enää opetella toista näppäimistöä.

Miksi Dvorak tai muu todennäköisesti parempi näppäimistö ei yleistynyt QWERTYn sijaan? QWERTYn käyttöön ottanut kirjoituskonevalmistaja Remington markkinoi omia tuotteitaan ahkerasti esimerkiksi järjestelmällä kursseja, joilla opetettiin uusien laitteiden salat. Yritykset ja virastot saivat työvoimaa, joka jo osasi käyttää laitteita. Lisäksi Remington osti kilpailevia yrityksiä, ja näiden tuotteet muutettiin QWERTY-järjestykseen myös.

Uuden markkinan dominointi onnistui jo tuolloin aivan samalla tavalla kuin siihen nyt pyrkivät esimerkiksi Facebook ja Google. Facebook ostaa lupaavia sosiaalisen media palveluita (esimerkiksi Instagram, Whatsapp) ja Google mainospalveluja (esimerkiksi DoubleClick). Vaikka haluaisit vaihtaa Facebookista johonkin muuhun palveluun, mihin vaihdat jossa myös kaikki ystävät ovat?

Todennäköisesti joskus Facebookinkin ohittava palvelu ilmestyy ja joskus myös saamme QWERTY-näppäimistöä paremman välineen kirjoittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *