Tässä on yksi parhaista e-kirjojen lukuohjelmista: Thorium Reader

kuva kirjasta Lapland -Lapin matkaopas

E-kirjojen lukeminen niin lukulaitteella kuin jonkin muun laitteen lukusovelluksessa tulisi olla yhtä helppoa kuin television kaukosäätimen käyttö. Paina nuolta, niin saat seuraavan sivun (tai kanavan). Toinen nuoli vie takaisin päin. Jos haluat muuttaa tekstiin liittyviä asioita tai värejä, mene asetuksiin. Thorium Reader lukuohjelma Windows, Mac ja Linux-tietokoneille on helppo käyttää. Tästä ohjelmasta on myös testiversio Apple- ja Android-mobiililaitteille.

On kenties hieman yllättävää, että voittoa tavoittelematon Edrlab-organisaatio, jonka missiona on osallistua digitaalisten kirjojen standardien luontiin ja niiden pohjalta tehdä avoimen lähdekoodin työkaluja ja sovelluksia on onnistunut kehittämään niin käyttäjäystävällisen sovelluksen kuin Thorium Reader.

Komiteatyö, johon osallistuu hajanainen ryhmä monen erilaisen yrityksen ja organisaation edustajia, ei aina tuota tietotekniikan käyttäjien toivomaa tulosta, mutta tässä meillä on positiivinen poikkeus. Edrlabin johtokunta on vahvasti ranskalainen, kuten myös organisaation päämaja, joka on Pariisissa. Mukana on esimerkiksi kustantajien (Hachette), kirjakauppojen (Feedbooks) ja kirjastojen edustajia.

THorium Reader lukuohjelma Windows-tietokoneella

Thorium Readerin ominaisuuksista eniten miellyttivät seuraavat asiat. Suurella näytöllä lukutilan voi valita siten, että kirjan koko aukema on näkyvillä, kun taas pienellä näytöllä on yksi sivu kerrallaan. Sivun käsitteen laajentaminen web-sivujen suuntaan on myös asia mikä Thorium Reader -sovelluksella miellyttää. Kirjaa voi nimittäin lukea myös ylhäältä alas aivan kuten nettisivua. Mahtavaa! Kesti aika kauan ennen kuin tämä ominaisuus johonkin lukuohjelmaan saatiin.

Äänen luku meneillään.

Sovelluksen mobiiliversiosta on testisovellus nimeltään R2 Reader, joka toimii kohtuullisesti jo nyt. Siinä on jo ääneen lukemistoiminto, jonka toivon kehittyvän edelleen. Tällä hetkellä kielivalikoima on rajoittunut eikä lukunopeutta voi säätää. Kyseessä on kuitenkin erittäin hyödyllinen ominaisuus kunhan se toimii kunnolla.

Edrlab kertoo kiinnittävänsä erityisesti huomiota EPUB3-multimediomaisuuksien, ääni- tai äänen lukemista auttavien ominaisuuksien ja ylipäätään helpon saavutettavuuden kehittämiseen. Tästä on etua kaikille lukijoille.

Tärkeä asia villinä rehottavan henkilökohtaisten tietojen keruun aikakaudella on myös se, että Thorium Reader ei vuoda käyttäjänsä lukutavoista eikä luetuista kirjoista tietoa mihinkään. Euroopan keskiössä Edrlabin toimintaa ohjaavat organisaatiot ja yritykset ovat paitsi EU:n GDPR lainsäädännön sitomia myös kertovat olevansa sitoutuneita yksityisyydensuojaan.

thorium reader lukusovellus  - asetukset

Suomenkielistä versiota lukuohjelmasta ei vielä ole, mutta avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaan työhön voi ilmoittautua jos osaamista ja aikaa on.

Thorium Reader on tarkoitettu ainoastaan EPUB-muotoisten kirjojen lukemiseen. Sillä ei siis voi lukea Amazon Kindle -kirjoja eikä Adobe-kopiosuojattuja (DRM) teoksia. Edrlab kehittää LCP (Licensed Content Protection) nimistä kirjojen kopiosuojausteknologiaa, joka ei edellytä tilin luomista ulkopuolisen yrityksen tietokantaan. He uskovat LCP:n soveltuvan myös kirjastokäyttöön.

Kokeilunhaluiset lukijat ladatkoon oman lukusovelluksensa:

  • Windows 10 tietokoneelle tai tabletille: ohjelma löytyy Windowsin päävalikon kautta Microsoft Store -kaupasta. Hae Thorium nimellä ja lataa löytynyt sovellus.
  • Apple Mac tietokoneelle: Github-palvelun sivulla voi katsastaa taipuvatko sormet asennukseen.
  • Linux-tietokoneelle: saatavilla valmis asennuspaketti Debian-käyttöjärjestelmän AMD-versiolle, muille Linuxeille voi yrittää vaivalloisempaa asennuspolkua.
  • Applen mobiililaitteille: etsi Apple Storesta nimellä R2 Reader.
  • Android-laitteille: R2 Reader on sovelluksen nimi Google Play -kaupassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *