Tekijänoikeuskiista äänikirjojen automaattisesta tekstittämisestä ratkaistu

audible captions äänikirja puhelimessa

Äänikirjoja julkaiseva ja niitä verkkokaupassa myyvä Audible on nykyään osa suuryhtiö Amazonia. Audible on kehittänyt äänikirjoihin uusia ominaisuuksia, joista Captions-nimen saanut toiminto aiheutti Yhdysvalloissa tekijänoikeuskiistan suurten kustantajien kanssa. Kiista on nyt ratkaistu järkevällä tavalla, joten katsotaan mistä siinä oli kyse. Tämä ei nimittäin jää viimeiseksi kiistaksi teknologian kehityksen mahdollistaessa jatkuvasti uusia asioita digitaalisissa kirjoissa.

Äänikirjaksi yleensä ymmärretään tuote, joka on tuotettu kirjoitetusta kirjasta. Joku lukee kirjan ääneen, siitä tehdään tallenne, joka pakataan sopivaan formaattiin ja tallenne toimitetaan verkkokaupan kautta asiakkaalle. Mikäli haluaa lukea saman kirjan, on syytä hankkia sen e-kirjaversio.

Audible kertoi saaneensa idean äänikirjan Captions-toimintoon opiskelijoilta (video tässä artikkelissa), joiden kanssa he kokeilivat muita asioita, kuten tablet-laitteita. Opiskelijat halusivat äänikirjan lukuäänen lisäksi nähdä tekstityksen kuten television ruudulla olemme tottuneet näkemään esimerkiksi käännöksen vieraasta kielestä.

Audible Captions -toiminto muuntaa ihmisen ääneen lukeman aineiston takaisin tekstiksi ohjelmallisesti. Tällä tavalla saadaan tarkka synkronointi äänen ja tekstin kesken. Puhutaan myös speech-to-text, puheesta tekstiksi -teknologiasta, joka on viime vuosina kehittynyt ripeästi. Esimerkiksi kaikki sellaiset ääniohjattavat tuotteet kuin Apple Siri, Microsoft Cortana ja Amazon Alexa hyödyntävät sitä omilla tavoillaan.

Katso video miten Audible Captions toimii:

Varsin hyödyllinen ominaisuus Caption siis on. Pelkästään sanojen merkityksen tarkastaminen auttaa monessa muussakin tilanteessa kuin vain uuden kielen opiskelussa.

Suuret yhdysvaltalaiset kustantajat pistivät kuitenkin Captions-toiminnon nähdessään lakimiehensä töihin vuoden 2019 alkusyksystä paikallisen kustantajien yhdistyksen kautta (Association of American Publishers). Kustantajat sanoivat lisensoineensa Audiblelle vain äänikirjoja, ei tekstiä sisältäviä kirjoja. Captions kuitenkin näytti ruudulla kuitenkin aivan selkeää englanninkielistä tekstiä.

Alkuvuodesta 2020 Amazon, Audiblen omistaja, ja USA:n kustantajien yhdistys pääsivät kiistasta sopuun oikeussalin ulkopuolella. Audible lisää Captions-toimintoon ominaisuuden, jolla kustantajat voivat estää äänikirjan automaattisen tekstittämisen. Tätä voivat kaikki kustantajat hyödyntää lisensoidessaan äänikirjojaan Audiblelle.

Ehkä suuret kustantajat pyrkivät ottamaan hieman lisää rojaltituloja äänikirjoista, joissa tekstittäminen on sallittu, ja ehkä siitä pieni osa valuu myös kirjailijalle. Pitkällä aikajänteellä todennäköisempää kuitenkin on, että tekstittämisestä tulee standarditoiminto äänikirjoihin, josta on hyvin vaikea erikseen rahastaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *