Usein kysyttyjä kysymyksiä e-kirjojen lukulaitteista vastauksineen

Amazon Kindle lukulaite ja kirjapino

E-kirjojen lukulaitteet ovat erinomaisia vimpaimia juuri siihen tarkoitukseen mihin ne on suunniteltu: sähköisten kirjojen lukemiseen. Lukeminen laitteella on mukavampaa kuin paperilta, sillä lukulaitteen näytön valaisua voi säätää, on mahdollista suorassa auringonvalossa ja kirjainten kokoa voi muuttaa. Osa lukulaitteisiin liittyvistä yleisistä kysymyksistä on pysynyt samoina, mutta laitteiden kehittyessä joitakin uusiakin näkökulmia on ilmaantunut. Tässä yleisiä kysymyksiä vastauksineen.

Voiko lukulaitteen valon sammuttaa?

Uusissa laitteissa on yleensä kehyksen reunassa hyvin pienillä LED-valoilla valaistu näyttö. Tämä johtuu siitä, että E ink -näyttöteknologia ei perustu valon käyttöön. Hämärässä lukemiseen on tarvittu erillinen valo, jonka näytön valaisu nyt korjaa. Tätä valoa voi kirkastaa tai himmentää ja sen voi myös sammuttaa.

Onko näytön valossa sinistä valoa?

Värinäyttöjen sisältämä sininen valo voi joidenkin tutkimusten mukaan haitata esimerkiksi nukahtamista mikäli lukee ennen nukkumaan menoa. Viime aikoina tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet sinisen valon pelon olevan ilmeisen aiheetonta. Lisäksi lukulaitteissa näytön pinnan valaisevat LED-valot on suunnattu ruudulle, ei silmiin.

Onko tässä laitteessa pitkä akun kesto?

Akun kesto vaihtelee eniten sen mukaan paljonko langatonta Wi-FI internet-yhteyttä ja näytön valoa käytetään. Joka tapauksessa lukulaitteen akun kesto on moninkertainen (yleensä viikkoja) tablet-laitteiden ja puhelinten akun kestoon verrattuna.

Onko tässä mallissa muistikortille paikka?

Uusissa lukulaitteissa hyvin harvoin on enää muistikortille paikkaa. Sen sijaan sisäistä tallennustilaa kirjoille on kasvatettu, ja käytännössä kaikki kirjakaupat pitävät ostetut kirjat asiakkaan omalla tilillä tallessa.

Edellä kysytyt kysymykset tulivat lukulaitteista bloggaavalta Nathanilta, ja vastaukset meiltä, mutta seuraavat kysymykset kumpusivat Klaavan omista lähteistä.

Saako tätä lukulaitetta Suomesta?

Valitettavasti vain harvalle merkille on maahantuontia, mutta laitteita voi myös tilata kansanvälisistä verkkokaupoista tai valmistajilta suoraan. Tätä kirjoittaessa Verkkokauppa.com myy Pocketbook-tuotteita, Elisa myy Booken Cybook ja Pocketbook laitteita ja Proshop Kobo-tuotteita.

Miksi ostaisin lukulaitteen kun minulla on puhelin?

lg g3, fbreader e-kirjojen lukuohjelma

Jos olet tyytyväinen lukukokemukseen puhelimella, niin miksi tosiaan ostaisit erillisen laitteen kirjojen lukemiseen? Paljon lukevat kirjojen ystävät yleensä arvostavat lukulaitteen näyttöä, joka toimii eri tekniikalla kuin värillinen LCD tekniikka. Lukulaitteiden E ink -tekniikassa on pyritty jäljittelemään staattista paperi-muste käyttökokemusta.

Ostaisinko Amazon Kindle Fire vai Kindle Paperwhite -laitteen?

Tässä on huomattava kaksi tärkeää asiaa. Ensiksi, Fire on tablet, eli siinä on LCD-värinäyttö. Kindle-lukulaitteita on useita malleja, mukaan lukien Paperwhite. Kindle-lukulaitteet ovat pitkän kehityskaaren tulosta, ja laadukkaiksi laitetesteissä arvioituja.

Toiseksi, Kindle-lukulaitteilla voi lukea vain Amazon-verkkokaupasta ostettuja e-kirjoja. Suomesta ostetut e-kirjat eivät avaudu Kindle-laitteissa, sillä kirjojen formaatti on erilainen.

Onko kuuden vai kahdeksan tuuman näytöllä varustettu lukulaite parempi?

Aivan viime vuosiin asti lähes kaikki lukulaitteet olivat kuuden tuuman kokoisia. Kuuden tuuman laite on suunnilleen pokkarikirjan kokoinen, mutta huomattavasti ohuempi kuin paperikirja.

Kahdeksan tuuman lukulaite on saatavilla esimerkiksi Kobolta ja muutamalta muulta valmistajalta. Näytölle mahtuu huomattavan paljon enemmän tekstiä ja kaavioita kuin kuuden tuuman kokoisessa laitteessa.

Jos suinkin mahdollista, eri kokoisia laitteita olisi hyvä vertailla omissa käsissä ennen päätöksen tekoa.

Kobo Aura One ja Amazon Kindle Oasis e-kirjojen lukulaitteet

Voiko kirjastosta lainata kirjoja tähän lukulaitteeseen?

Kyllä, kotimaisten kirjastojen e-kirjoja voi lukea lukulaitteessa jos se on muu kuin Amazon Kindle. Kopiosuojaustekniikasta johtuen ihan vaivatonta lukulaitteella kirjaston kirjojen lainaus ei ole. Helpoin tapa lukea kirjaston kirjoja on tabletin tai tietokoneen verkkoselainohjelmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *