Kantapään kautta opittuja vinkkejä etätyön järjestämiseen ja tuottavaan työhön

etätyö työpöytä puutarhassa, kannettava tietokone

Etätyötä moni kirjoittaja, valokuvaaja, ohjelmoija ja muu tietotyöläinen on tottunut tekemään mahdollisesti koko työuransa, mutta joskus tulee ajanjaksoja milloin myös etätyöhön vähemmän halukkaita ihmisiä patistetaan ahkeroimaan kotona. Luonnonmullistukset, epidemiat, tai muut poikkeustilanteet voivat johtaa kotitoimiston tai vähintään työnurkkauksen perustamiseen. Tässä noin 15 vuoden aikana opittu muutama vinkki, joilla pääsee alkuun.

Työtila

Varaa työskentelylle oma tila. Kodin neliömäärästä riippuen etätyöläisen on syytä läänittää kokonainen toimistohuone itselleen tai vähintään nurkkaus jossa työvälineet ja työläinen saavat olla rauhassa.

Mahdollisille muille kotona oleskeville ihmiskunnan edustajille on hyvä tehdä selväksi, että ei-saa-häiritä kyltti on automaattisesti päällä kun työläinen on työtilassaan.

Kotona oleskelevat muut olennot kuin ihmiset saattavat jopa edistää etätyöläisen tuottavuutta.

Mikäli rauhallisen työpisteen perustaminen kotiin ei onnistu tai kaipaa muiden etätyöläisten satunnaista seuraa, on mahdollista etsiä lähialueilta yrityksiä ja henkilöitä, jotka vuokraavat työpisteitä juuri tähän tarkoitukseen.

Työajat

Jos työtä tehdään yritykselle tai virastolle, jolla on perinteiset toimistoajat, yleinen oletus on noudattaa näitä aikoja. Silloin esimiehet, kolleegat, asiakkaat ja yhteistyökumppanit voivat huoletta ottaa yhteyttä ja olettaa etätyöläisen olevan tavoitettavissa ja ahkerasti uurastamassa.

Omaa bisnestään pyörittävä etätyöläinen voi teoriassa valita työaikansa miten haluaa, mutta realiteetti on, että asiakkaat olettavat yleisten toimistoaikojen pätevän myös riippumattoman työläisen päivärytmiin.

Itse aiheutettujen häiriöiden eliminointi

On luonnollisesti hyvin henkilökohtaista miten nopeasti etätöissä tietokoneen hiiri pakenee Facebookin sivuille tai ilme kirkastuu kun uudesta sähköpostista ilmoittava ikkuna pomppaa silmille. Mikäli olet herkästi asiasta toiseen harhautuvaa tyyppiä, sulje kaikki ylimääräiset hälytykset. Myös puhelimesta.

Kaikkia etätyöläisiä ei myöskään television tai radion pitäminen päällä taustalla kiritä parempiin työsuorituksiin, vaan kiinnostus voi kääntyä liiaksi niihin.

Tauot

Toimistossa tai muussa työympäristössä tulee yleensä lyhyitä taukoja luonnostaan kolleegoiden tullessa ja mennessä, kokousaikoja soviteltaessa ja suunnitelmia pohtiessa. Kotitoimistossa näin ei ole, vaan taukoja on pidettävä etenkin pitkään yhtäjaksoisesti jatkuvan työn parissa. Tutkimukset puoltavat edelleen koulutuntirakennetta 45-50 minuuttia puurtamista ja 10-15 minuuttia lepoa.

Kotieläimet ja kahvihammas tarjoavat taukoihin luontevan mahdollisuuden. Tauolla myös uutisten ja Twitter-viestivirran silmäily vie ajatukset hetkeksi muualle.

Poistumiset etätyöpisteestä

Käväisy lounaalla lähistön kuppilassa on erinomainen tapa pitää taukoa. Samalla on kätevä hoitaa pikainen kaupassa käynti tai muu asia. Mikäli Tallinnan risteilylle on uskomaton tarjous arkipäivälle, siihen tarttumista voi pohtia vaikka niin, että se tärkein asiakas tai esimies haluaa videokonferenssin juuri silloin kun karaokeravintolassa on ilo ylimmillään.

Puhelin on joka tapauksessa tärkeä väline hetkiin, jolloin ollaan pois työpisteeltä, jotta puhe- ja viestiyhteys sidosryhmiin säilyy.

Pitkää keskittymisjaksoa vaativa projekti

Jos etätyöläisellä on projektissaan sellainen vaihe käsillä, joka tulee vaatimaan pitkää, ehkä viikon tai parin kuukauden mittaista jaksoa hyvin keskittynyttä työtä, lähes kaiken edellä kerrotun voi tehdä toisin.

Juuri tähän tarkoitukseen esimerkiksi kirjailijat mielellään vuokraavat kuukaudeksi tai kahdeksi residenssin tarpeeksi kaukaa kotoa. Ideana on irtautua normaalista arjesta, ja saada keskittymisrauha tehdä työ niin valmiiksi, että sen voi sitten viimeistellä normaaleissa oloissa.

Jos haluaa pysyä kotona ja tehdä kuukauden rauhassa töitä, suosittelen heinäkuuta. Jostain syystä Suomessa lähes kukaan muu ei silloin tee töitä, ja keskeytyksiä on huomattavasti vähemmän kuin muina kuukausina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *