Kuukauden kirjauutisia: kirjojen myyntilasto, uusia lukulaitteita, pelit ja e-kirjat menestyvät poikkeusaikana

Uutiskoosteessa lukulaitteita, kirjoittamista ja kirjastotrendi

muistiinpanoja kynällä Sony DPT-CP1 lukulaite/tablet näytölle

Suomen myydyimmät kirjat alkuvuodesta 2020

Hittikirjoja voi ladata e-kirjoina luettavaksi tai äänikirjoina kuunneltavaksi vaikka paperikirjojen kaupat eivät olisi auki. Tämä onkin jo näkynyt maailmalla myyntitilastoissa.

Bookeen on tuonut markkinoille Diva-lukulaitteen

Ranskalainen Bookeen on yksi e-kirjojen lukulaitteiden pioneeriyrityksiä. Suunnilleen 10 vuottaa sitten kun e-kirjat ja lukulaitteet tulivat Suomeen Bookeen ja Sony taisivat olla ainoita saatavilla olevia laitteita. Bookeen kehittää edelleen tuotteita, viimeisin niistä tyylikäs ja pieni (6 tuuman näyttö) Diva. Saatavuus Suomessa vaatii tiedustelun, mutta tämä artikkeli näyttää suuntaa mistä etsiä.

Pelit ovat pandemia-ajan suosikkeja, nämä suomalaispelit menestyvät maailmalla

Uusia pelejä hankkiakseen ei tarvitse poistua kotoa, vaan sovelluskaupasta voi ladata uuden ajanvietteen milloin vain. Nyt myös pilvipalveluna toimivat pelit, kuten Google Stadia pelipalvelu on nosteessa. Merkki siitä, että teini-ikää vanhemmatkin pelaavat ovat vanhojen tuttujen pelien suositut uudet versiot, kuten Doom: Eternal ja Fifa 20.

Valencian matkaopas

Suomalaisten joukkopako Espanjasta päättyy kevään aikana kunhan kevään siitepöly ja virukset ovat laskeutuneet, ja kesällä ja viimeistään syksyllä alkaa paluu. Valencian kaupunki on Välimeren rannalla aito espanjalainen kohde. Vastakohtien kaupungista löytyy laaja vanha kaupunki ja ultramoderni tiede- ja taidekeskus. Epidemian vuoksi jättimäinen Fallas-fiesta siirrettiin maaliskuun alusta alustavasti heinäkuun puoleen väliin, ja vara-aikana on vielä lokakuu. Biletyskunto on hyvä olla kohdallaan Fallas-juhlissa.

Video: 13 ja 10 tuuman lukulaitteiden vertailu

Mikäli suurella näytöllä varustetun e-kirjojen lukulaitteen hankinta on harkinnassa, kahden Onyx-laitteen vertailuvideo on hyödyllistä katsottavaa. Boox Max3 ja Note Pro ovat tehokäyttäjän ja lukijan välineitä, sillä niillä voi lukemisen lisäksi kirjoittaa kynällä suoraan ruudulle, ja laite muuttaa raapustuksen tekstiksi. Toinen yleinen sovellus suuren näytön ansiosta on helppo PDF-asiakirjojen lukeminen ja niiden kommentointi.

E-kirjojen ja e-äänikirjojen lainausmäärissä on ollut kovaa nousua

Kirjasto raportoi parhaimmillaan 80% kasvua e-kirjojen ja äänikirjojen lainausmäärissä.

Laite kuvittajille ja kaavioiden piirtäjille, jotka haluavat pysyä tavallisen paperin ja kynän parissa

Kynällä kuvien hahmottelu paperille lienee monelle se luontevin tapa saada aikaan kuvitusta ja kaavioita, mutta digitaalisena aikana lopputulos yleensä täytyy siirtää tietokoneelle. Repaper on keksintö, joka siirtää kuvan tavalliselta paperilta tietokoneelle piirtämisen aikana. Hahmotella voi tavallisella kynällä. Artikkelissa on video, jossa näytetään Repaperin toimintaperiaate.

Lukukeskus järjestää kirjailija Elina Hirvosen kanssa tapaamisen verkossa 14.4.

Kirjailija on tavattavissa verkossa, joten lukijat voivat osallistua tapahtumaan etänä omasta kodistaan. Artikkelissa ohjeet osallistumiseen.

Bookeen Diva lukulaite.