Mark Twainin kirjoittama elämänkerta itsestään kaivetaan kassakaapista ja julkaistaan trilogiana

Vuonna 1910 kuollut kirjailija Mark Twain oli jo elinaikanaan suosittu julkkis. Paitsi että hän ilmeisestikin oli nauttinut statuksestaan, hän oli jo sata vuotta sitten sisäistänyt henkilöbrändäyksen periaatteet pyrkien johdonmukaiseen esiintymiseen ja esityksiin. Esimerkiksi hänen valokuvansa, etenkin harmaa- tai valkohiuksisena, ovat hyvin saman tyylisiä.

Mark Twain iäkkäänä

Mark Twain, jonka oikea nimi oli Samuel Clemens, halusi ohjailla omaa julkista kuvaansa niin pitkälle, että pyysi päästämään itse kirjoittamansa muistelmansa julkisuuteen vasta 100 vuotta kuolemansa jälkeen. Aika on nyt kulunut umpeen. Marraskuussa 2010 Berkeleyn yliopisto Kaliforniassa avaa tallelokeronsa, jossa koko käsikirjoitus on tallessa.

Tähän asti käsikirjoitusta ovat ainoastaan päässeet katsomaan tutkijat. Mark Twainin elämänkertoja on julkaistu aiemminkin, mutta niissä on käytetty vain joitakin osia hänen itsensä kirjoittamasta teoksesta. Eikä ihme, sillä Twainin oma käsikirjoitus on noin 5000 sivua, tai puoli miljoonaa sanaa pitkä teos. Marraskuussa julkaistaan ainoastaan ensimmäinen osa kolmiosaisesta teoksesta.

Nuori Mark Twain

Twain käytti valtaosan viimeisistä vuosistaan muistelmiensa kirjoittamiseen. Odotettavissa on ainakin naisseikkailuja, politiikkaa ja uskontokritiikkiä.

Mikäli joku on jo ottanut suururakan elämänkerran suomentamiseksi näppeihinsä, niin meille saa kommenttilaatikossa kertoa milloin voimme odottaa teosta.

Categories Yleinen