Eva Gabrielssonin taistelu Stieg Larssonin perinnöstä noussut jo miljooniin kruunuihin

Voiko kontrollin tarve voittaa miljoonaluokan rahatukon? Eva Gabrielsson on sitä mieltä, että kaikkea ei voi rahalla ostaa. Menestyskirjailija Stieg Larssonin avopuolisolle tarjottiin 20 miljoonaa kruunua ja hallituspaikkaa yhtiössä, joka hoitaa Stieg Larssonin jäämistöä ja niillä tehtävää liiketoimintaa.

Miehet jotka vihaavat naisia-kirjan ja sen kaksi jatko-osaa kirjoittanut Stieg Larsson kuoli vuonna 2005, mutta hänen teostensa oikeuksista käydään vieläkin katkeraa taistelua. Vastakkain ovat kirjailijan avopuoliso Eva Gabrielsson ja Stieg Larssonin lähimmät omaiset; isä ja veli.

Stieg Larssonin isä ja veli perivät lain mukaan kirjailijan jäämistön oikeuksineen, mutta myös Eva Gabrielssonilla on perustelut vaatimuksilleen. Hän ja Larsson olivat yhdessä 18-vuotiaista lähtien eivätkä voineet mennä naimisiin Larssonin toimittajan työn ja Ruotsin lainsäädännön erikoisuuden vuoksi.

Näin Eva Gabrielsson perustelee miksi hän haluaa täyden kontrollin Larssonin teoksiin: ”Haluan päättää teosten oikeuksista. Haluan päättää keitä agentteja käytetään, hyväksyä miten teoksia käytetään ja miten niitä mahdollisesti muutetaan.”

Käytännössä Gabrielsson on jo luopunut taistelusta Millennium-trilogian oikeuksista, mutta vaatii edelleen hallintaoikeutta Stieg Larssonin keskeneräiseksi jääneeseen neljänteen romaanin ja muihin teoksiin. ”Vastaus on ei, ilman selityksiä”, Gabrielsson vastaa tiedusteluihin voisiko hän luopua vaatimuksistaan.

Kieltäytyminen 20 miljoonasta kruunusta ja hallituspaikasta Stieg Larssonin jäämistön oikeuksia hallinnoivasta yhtiöstä ovat nekin aika selkeä ei-vastaus edesmenneen kirjailijan omaisille.

Categories Yleinen