Suomi viettää Michael Jacksonin muistopäivää laittamalla koko maan kiinni klo 12.00

Moni ulkomaalainen, joka Juhannusviikonloppuna tupsahtaa tyhjään Helsinkiin, autioon Turkuun, tai onttoon Ouluun luultavasti ajattelee suomalaisten juhlivan kaukana korvessa vuoden valoisinta päivää.

excellent

Näin ehkä olikin joskus menneisyydessä, mutta vuosi sitten kaikki muuttui. Michael Jackson kuoli 25.6.2009.

Nyt koko Suomi pysähtyy hänen kuolinpäivänsä yksivuotispäivänä klo 12.00 kunnioittamaan popin kuninkaan muistoa. Julkinen liikenne pysähtyy, kaupat menevät kiinni ja julkiset tilat hiljenevät kun koko viikonlopun kestävä juhla alkaa.

Los Angelesissa fanit kunnioittavat Michael Jacksonin muistoa käymällä hänen haudallaan ja laulamalla We Are the World-hittiä, Michaelin äiti Katherine julkaisee artistista valokuvakirjan ja maailman tähdet, kuten Jennifer Lopez ja Phil Collins muistelevat videolla Jacksonia, mutta suomalaiset tekevät vuosipäivästä aivan erilaisen juhlan.

Michael Jacksonin lavashow ja videoesitykset terästettiin usein tulenlieskoilla. Suomalaiset kunnioittavat hänen live-esityksiään polttamalla vuosipäivän iltana ja yönä valtavia tulikekoja järvien rannoilla ja meriluodoilla.

viulu-ukko juhannuskokolla

Jacksonin ulkonäky ja erityisesti ihonväri muuttuivat hämmästyttävän paljon kun hän kasvoi nuoresta aikuisesta keski-ikäiseksi mieheksi. Myös tätä yksityiskohtaa suomalaiset muistavat nauttimalla runsaasti nesteitä, joiden avulla he valkaisevat naamansa aamuun mennessä.

Musiikin lisäksi muistoihin jää Michaelin tanssitaito – Moonwalk ja monet muut nopeat liikkeet, joilla hän loi oman tyylinsä. Jacksonin muistopäivänä erityisen monet suomalaiset miehet pistävät kätensä nyrkkiin ja nostavat sen ylös.

Vanhan perinteen mukaan nyrkkiin puristettu, ylös nostettu käsi tarkoitti halua aloittaa nujakointi, mutta uuden perinteen mukaan – kiitos Michael Jacksonin – se on tanssiinkutsu.

Categories Yleinen