Kirjojen lisääntynyt suosio on ollut vuoden 2020 mediatrendi

Vuosi 2020 tulee jäämään maailman historiaan yhtenä erikoisimmista vuosista ihmisten elämää muuttaneen pandemian vuoksi. Joissakin maissa on ollut ulkonaliikkumiskiellon kaltaisia tilanteita, jossain osavaltioiden tai kaupunkien rajoja on suljettu, ja etätöihin on siirrytty halukkaasti tai puolipakolla. Kotona on siis kaikkialla oltu normaalia enemmän. Television katsomisen lisäksi kirjojen lukeminen on noussut suureen suosioon. Global English Editing on kerännyt tähän liittyen laajaan infografiikkaan erikoisia faktoja maailmalta.

eurooppa lukemistavat - infograiikka global english editing
Lähde: Global English Editing.

Euroopasta on löytynyt esimerkiksi tieto, että Britanniassa vain 8% kirjojen ystävistä kuuntelee mielummin äänikirjoja kuin lukee. Äänikirjojen suuri suosio Pohjoismaissa ja muualla olisi saattanut tarkoittaa paljon suurempaa lukua, mutta ehkä Britanniassa vain ollaan erilaisia.

Vuosia sitten Saksassa vieraillessani kävin kirjakaupassa, jonka lehtihyllyssä huomasin erikoisen aikakauslehden. Kannessa mäkihyppääjä liiti kohti montun pohjaa. Hetken lehteä tarkasteltuani tulin siihen tulokseen, että kyllä, mäkihyppyä seuraaville oli oma aikakauslehti Saksassa. 28% saksalaisista kertookin mielellään lukevansa lehtiä.

koronavirus vaikutus kirjojen lukemiseen: global english editing
Lähde: Global English Editing.

Koronaviruksen aiheuttama muutos kirjojen myyntiin ja kirjastolainaukseen oli ennen kaikkea romahdus painettujen kirjojen suhteen ja kysynnän siirtyminen digitaalisiin kirjoihin (e-kirjoihin ja äänikirjoihin). Ranskassa painettujen kirjojen myynti väheni 57% ensimmäisen virusaallon aikana.

Infografiikassa on muitakin tiedonjyviä, kuten:

  • Kiinassa, Espanjassa ja Italiassa ihmiset olivat hyvin innokkaita lukemaan ensimmäisen aallon aikana. Ei ole ehkä sattumaa, että juuri näissä maissa rajoitukset liikkumiseen olivat hyvin tiukkoja.
  • Eniten uusia kirjoja maailmassa julkaistaan Kiinassa. Seuraavia ovat USA, Britannia, Japani, Venäjä, Saksa, Intia.
  • Ruotsalaiset ovat maailman tarkimpia uutisten seuraajia.
  • Uudessa Seelannissa kirjastokortteja haettiin 50% enemmän viruksen ensimmäisen aallon aikana kuin aiemmin.
  • Millennial-sukupolvi (25-39 vuotiaat) lisäsi lukemistaan kaikista sukupolvista eniten.

Alla olevaa kuvaa klikkaamalla saat koko Global English Editing tuottaman infografiikan näkyviin.

world reading habits 2020 -infographics by global english editing

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *