Kuukauden kirjauutisia: Finlandia-ehdokkaat, tietomurto kirjakauppaketjuun, Turun kirjaston lukusuositukset

Uutisia kirjoista, lukulaitteista, kirjoittamisesta ja julkaisemisesta

nainen ruohikolla kirjoittaa kynällä vihkoon

Tietokirjojen Finlandia-palkinnosta kisaa monipuolinen kirjavalikoima

Tieto-Finlandia 2020 on jaossa 25.11. suorassa televisiolähetyksessä. Palkintoehdokkaat ovat Leena Malkki, Jussi Pullinen, Marjatta Sarpaneva, Timo R Stewart, Juha Taskinen, Marko Tikka & Seija-Leena Nevala. Voittajan päättää Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Turun kirjaston uusi verkkopalvelu suosittelee osuvaa lukemista

Turun kaupunginkirjasto on kehittänyt varsin vetävän lukusuosituksia antavan verkkopalvelun. Åbok nimen saanut palvelu antaa lainaajan ensin luokitella haluttuja ja ei-haluttuja kirjoja. Kun palvelu oppii lukijan kirjamakua, se osaa suositella paremmin osuvia teoksia.

Kyselytutkimuksen mukaan jopa 17% tanskalaisista on kuukausimaksullisen e-kirjapalvelun tilaaja

Suomessakin tutut ääni- ja e-kirjojen kuukausimaksulliset palvelut Storytel, Bookbeat ja Nextory ovat Pohjoismaissa suosittuja. Näiden lisäksi Tanskassa on vielä omia vastaavia palveluita. Tanskassa tehdyn kyselyn tekijä on laskenut 17 prosentin kansalaisista tilaavan kuukausimaksullista kirjapalvelua. Tanskan kustantajat arvioivat puolestaan 23 prosentin alan liikevaihdosta koostuvan digitaalisista kirjoista.

Amazon Explore vie matkalle, jonka voi tehdä pysymällä kotona

Kun kirjasta tehdään elokuva, se on väkisinkin erilainen kuin alkuperäinen teos. Teos jokaista mediaa varten on tehtävä median ehdoilla. Lopputulos on katsojalle, kuulijalle tai lukijalle taatusti erilainen aina mediasta riippuen. Kun Amazon nyt tarjoaa opastettuja matkoja kohteisiin tietokoneen avulla, on sekin kokemus varmasti erilainen kuin paikan päällä käynti.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat tässä

Kirjailijoille ja kustantajille tärkeä vuosittainen Finlandia-palkinto on saanut ehdokkaansa: Ann-Luise Bertell, Ritva Hellsten, Tommi Kinnunen, Anni Kytömäki, Heikki Kännö, Anne Vuori-Kemilä. Voittajan valitsee kapellimestari Hannu Lintu.

Tärkeitä kirjoja julkisuudessa elävien ihmisten elämässä

Kirja, joka on saanut muusikon innostumaan lukemisesta ja kirja, mikä on järisyttänyt artistin maailmankuvaa. Sipe Santapukki ja Kaisa Mäkäräinen, monen muun julkisuuden henkilön lisäksi kertovat heille tärkeistä teoksista.

Suuri kirjakauppaketju hakkeroitiin hiljaiseksi USA:ssa

Lokakuun puolessa välissä Barnes & Noble kirjakauppaketjun asiakkaat heräsivät sunnuntaina ilman ostettuja e-kirjojaan. Kaupan tietokoneisiin oli päässyt rikollisia, jotka olivat kiinnostuneita asiakkaiden tiedoista. Sotkusta toipuminen kesti kirjakaupalta useita päiviä.

Vuotaako verkkoselaimesi kaiken henkilökohtaisen datan nettiin?

Vaikka virustorjunta ja ohjelmistojen tietoturvapäivitykset olisivat kunnossa tietokoneella ja mobiililaitteella, monelta jää huomaamatta paljon käytetty työkalu, joka on usein se heikko lenkki tietosuojassa: verkkoselain. Onneksi helppoja konsteja korjata tilanne on olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *