Tutkittu: Apple iPad ja Amazon Kindle-laitteilla mukavampi lukea kirjaa kuin paperilta

Erittäin pienellä testiryhmällä tehty tutkimus havaitsi kirjan lukemisen olevan hieman nopeampaa paperilta kuin näytöltä. Sama tutkimus löysi kuitenkin tekijöitä, joista ihanteellinen e-kirjojen lukulaite on tehty.

Nielsen Norman Group on ohjelmistojen ja nettisivujen tekijöille tuttu yhtenä johtavista tietokoneen käytön helppoutta (ja hankaluutta) tutkivista yrityksistä. He tekivät pienellä, vain 24 hengen ryhmällä testin kirjojen lukunopeudesta paperilta ja näytöltä. Apple iPad-laitteella Ernest Hemingwayn kirjan lukeminen oli 6,2 prosenttia hitaampaa kuin painetun kirjan. Amazon Kindle-lukulaitteella lukeminen oli 10,7 prosenttia hitaampaa kuin paperilta.

Apple iPad

Testiryhmää pyydettiin arvioidaan asteikolla 1-7 lukumukavuutta. Tietokoneen näytöltä lukeminen sai keskimäärin vain 3,6 pistettä. iPad ja Kindle saivat lukumukavuudessa enemmän pisteitä kuin perinteinen kirja. iPad arvostettiin korkeimmalle 5,8 pisteellä ja Kindle toiseksi 5,7 pisteellä. Perinteinen kirja jäi kolmanneksi 5,6 pisteellä.

Jakob Nielsen arvioi PC:n muita matalamman arvostuksen lukulaitteena johtuvan siitä, että se mielletään työvälineeksi.

Testiryhmä arvosti Kindle-lukulaitteen keveyttä, mutta lähes kaikessa muussa iPad miellytti enemmän. Apple iPadin näyttö puolestaan on tarkempi ja e-kirjojen lukuohjelma iBooks havainnollisempi, koska se osaa näyttää sivutuksen ja missä kohtaa kirjaa mennään.

Categories Yleinen