Bret Easton Ellis näkee e-kirjojen lisäävän kirjamyyntiä, laskevan hintoja ja nostavan kirjailijan palkkiota

Menestyskirjailija Bret Easton Ellis, jonka teoksia ovat esimerkiksi Amerikan Psyko, Glamorama ja Lunar Park, näkee e-kirjan positiivisena asiana kirjallisuudelle. Hän luettelee kolme syytä: kirjoja ostetaan enemmän, kirjojen hinnat laskevat ja kirjailijan suhteellinen palkkio kasvaa.

Bret Easton Ellis osti itselleen Apple iPad-laitteen kun näki ystävänsä lukevan sillä e-kirjoja. Kirjojen ostaminen oli kuulemma niin helppoa, että niitä tuli ostettua enemmän kuin koskaan aiemmin. Ellis ei vielä itse ole ladannut e-kirjoja omaan iPad-laitteeseensa, koska on toistaiseksi tottunut pitelemään fyysistä kirjaa kädessään.

Kirjailija näkee myös e-kirjojen painettuja niteitä halvempien hintojen olevan hyväksi kirjallisuudelle. Esimerkkinä hän mainitsee 25 dollarin kirjan jota myydään kenties 10 dollarilla, koska e-kirjan tekemisestä jää pois työvaiheita, joita painetun kirjan julkaisemiseksi piti tehdä. Tässä hän ilmeisesti viittaa Amazon-verkkokaupan hinnoitteluun, kun se toi Kindle-lukulaitteen markkinoille. Silloin kaikki Amazonin myymät e-kirjat olivat hinnaltaan 9.90 dollaria.

Ellis kertoo (Yhdysvalloissa) kirjailijoiden saavan korkeamman prosentin e-kirjojen myynnistä kuin perinteisten kirjojen myynnistä. Etenkin Yhdysvalloissa kirjailijat, kustantajat ja kirjailijoiden agentit käyvät räväkkää julkista keskustelua juuri tästä asiasta. Perinteisten kustantajien on vaikea antaa kirjailijoille enemmän kuin aiemmin ja samaan aikaan kokonaan uudet tahot ovat ilmestyneet mukaan omilla ratkaisuillaan. Jotkut menestyskirjailijat ovat tehneet joko suoraan tai agenttinsa kautta myyntisopimuksen Amazon-nettikaupan kanssa. Joku suivaantunut kustantaja on puolestaan laittanut Amazonin boikottiin.

Mielenkiintoinen huomio Ellisiltä on, että hänen mielestään kirjat muuttuivat jo silloin kun niitä alettiin kirjoittaa tietokoneiden tekstinkäsittelyohjelmilla. Hän on huomannut, että romaaneista on tullut pidempiä ja huolellisemmin sommiteltuja kuin kynällä tai kirjoituskoneella kirjoitetut kertomukset olivat.

Uuden teknologian huonona puolena Bret Easton Ellis pitää jatkuvia keskeytyksiä. Uudet välineet tuovat uusia mielenkiintoisia viestejä ja tietoa, joten on hankala syventyä pitkäksi aikaa lukemaan paksua romaania.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *