Miksi e-kirjojen lukulaitteessa tarvitaan näppäimistö – Elonex 511EB:n esittely ja arvio

E-kirjojen lukulaitteita on Suomessa saatavilla vasta muutama malli, joten markkinoille mahtuu vielä runsaasti uusia merkkejä. Brittiläinen Elonex on suunnitellut tyylikkään näköisen laitteen, jota Elibris edustaa Suomessa.

Katso videoesittely miten lukulaite toimii:

Elonex 511EB-lukulaitteessa on erityisesti tekstin lukemiseen tarkoitettu mustavalkoinen E-ink-näyttö. Ruutu on viiden tuuman kokoinen ja sen resoluution on sama kuin suurimmalla osalla lukulaitteista: 800×600 pikseliä. Elonex on pyrkinyt erottautumaan kilpailevista tuotteista sisällyttämällä siihen toimintoja, joita harvassa lukulaitteessa on.

Laitteessa on kaiuttimet äänikirjojen, musiikin ja podcastien kuuntelua varten. Korvanapeilla voi myös kuunnella äänitteitä, kuten MP3-musiikkia. Elonexin laitteessa on myös mikrofoni, jolla voi nauhoittaa muistiinpanoja. Ajatuksena on kenties ollut luoda työkalu sellaiselle lukijalle, joka kahlaa suurta teosmäärää läpi tutkiakseen tai opiskellakseen jotain. Elonex 511EB-laitteessa yhdellä näppäinpainalluksella pääsee nauhuriin, jossa voi äänittää muistilapun ja palata takaisin kirjaan siihen kohtaan missä oli menossa.
Elonex 511EB lukulaite e-kirjahylly
Laitteen valikoissa voi edetä kahdella tavalla. Haluamansa vaihtoehdon voi hakea nuolinäppäimillä ja hyväksyä OK-näppäimellä. Vaihtoehtoisesti voi painaa valikkorivin järjestysnumeroa vastaavaa numeronäppäintä. Jälkimmäinen on nopeampi tapa käyttää valikoita.

Elonexin Qwerty-näppäimistö toimi hyvin siellä missä siitä oli hyötyä – tällä hetkellä siitä oli iloa ainoastaan haussa kirjan nimen perusteella.

E-kirjat siirretään lukulaitteeseen USB-kaapelin kautta tai microSD muistikortin välityksellä. Jos kotitietokoneen Adobe Digital Editions-ohjelmassa jo on e-kirjoja, jotka haluaisi siirtää lukulaitteeseen, niin laite USB-kaapelilla kiinni PC:hen ja Digital Editions ohjelma käyntiin. Myös kopiosuojatut e-kirjat siirtyvät tällä tavalla lukulaitteeseen.

Hyvää:

– Tekstin tarkkuus ja kontrasti hyvä.
– Laite vaihtaa nopeasti sivua ja tekstin kokoa.
– Sisäänrakennetut kaiuttimet, joista voi kuunnella äänikirjoja, podcasteja, musiikkia. Mukana myös korvanapit kuuntelua varten.
– Omat näppäimet esimerkiksi tekstin koon vaihdolle ja audiosoittimelle. Helppo hypätä toiminnosta toiseen.
– Laitetta voi käyttää nauhurina ja tallentaa äänimuistiinpanoja.

Huonoa:

– Ei saatavilla suomenkielisenä. Myös ä, ö ja å-kirjaimet puuttuvat näppäimistöltä.
– Laitteen ohjelmistossa on puutteita, kuten tekstimuotoisten muistiinpanojen kirjaamismahdollisuuden ja kirjan sisällöstä haun puuttuminen, mutta ne saattavat johtua varhaisesta ohjelmistoversiosta (laitteessamme oli v0.35).

Elonex 511EB:n mukana tulee 4GB microSD-muistikortti, USB-kaapeli (jolla laitteen akku ladataan PC:ltä) ja korvanapit. Myyntihinta kannattaa tarkistaa Elibriksen sivulta.

Elonex 511EB e-kirjojen lukulaite

Elonex 511EB-lukulaitteen ominaisuuksia:

– 5 tuuman kokoinen, 800×600 resoluution mustavalkoinen E-ink näyttö.
– EPUB, PDF, DOC, HTML ja TXT-muotoiset tiedostot ovat yhteensopivia laitteen kanssa.
– MP3, WAV ja WMA-äänitiedostoja voi kuunnella kaiuttimista tai kuulokkeilla.
– MicroSD-muistikorttipaikka.
– USB-liitin.
– Kaiuttimet.
– Kuulokeliitin.
– Akun kesto noin 8000 sivua.
– Koko: 173 x 116 x 10 mm. Paino 190 grammaa.

Elonex 511EB lukulaitteen USB-liitin ja muistikorttipaikka

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image