Parhaat laitteet netin selailuun ja lukemiseen

lenovo kannettava tietokone/tablet
Lenovon tuotekuvastoa.

Samalla kun maailman media, viestintä ja pelaaminen on siirtymässä nopealla tahdilla internetiin, myös netin selailuun käytettävät laitteet ovat vaihtuneet uusiin tuotteisiin.

Nykyään jo iso osa kaikesta netin selailusta tehdään mobiililaitteilla, esimerkiksi puhelimella tai tabletilla. Mobiililaitteet sopivatkin loistavasti niin kirjojen lukemiseen, uutisten selailuun kuin myös pelailuun.

Samalla kun laitteet ovat kehittyneet myös verkkosivuteknologiat ovat kehittyneet. Erillisiä ladattavia sovelluksia ei enää välttämättä tarvita, koska niin uutissivustot kuin kirja-alustatkin toimivat yhä useammin suoraan verkkoselaimessa.

Netin selaamiseen ja sähköisten kirjojen lukemiseen on tarjolla iso kasa tuotteita. Keräsimme listaan muutamia tarjolla olevia nykyaikaisia mobiililaitteita.

Tabletit

Perinteiset tabletit ovat monipuolisia vaihtoehtoja. Ne tarjoavat samankaltaiset ominaisuudet kuin nykyaikaiset puhelimet, mutta tabletien isompi näyttö, parempi teho ja pidempi akun kesto tekevät niistä loistavia vaihtoehtoja netin selailuun.

Tabletit ovat hyvä vaihtoehto myös kirjojen lukemiseen. Niihin on tarjolla runsaasti kirjasovelluksia kotimaisten kirjakauppojen lukuohjelmista kansainvälisiin versioihin. Myös äänikirjojen kuuntelu on tablettien avulla helppoa, ja miellyttävää parempien kaiutinten vuoksi.

Tabletit tarjoavat myös oivan verkkoselainkokemuksen puhelinta suuremman näytön ansiosta, jos haluat selailla vaikka uutissivustoja tai muuta luettavaa netistä.

Tablet-laitteet jakautuvat nykyään käytännössä kahteen vaihtoehtoon:

  • Android-ohjelmistolla toimiviin laitteisiin
  • Apple iOS-ohjelmistolla toimiviin laitteisiin.

Androidia käyttävät monet tablettivalmistajat, kuten Samsung ja Lenovo, kun taas iOS on ainoastaan Applen iPad -tabletien käyttöjärjestelmä. Kumpikin on suosittu ja tehokas käyttöjärjestelmä, joten tarjolla on paljon sovelluksia ja tukea vuosiksi eteenpäin.

E-kirjojen lukulaitteet

E-lukulaitteet ovat erityisesti digitaalisten kirjojen lukemiseen tarkoitettuja laitteita. Niiden avulla voit nauttia esimerkiksi Amazonin sähköisistä kirjoista tai Elisa Kirja -palvelun kirjoista.

E-lukulaitteiden näytöt on tehty tyypillisesti energiatehokkaalla E Ink -teknologialla. Ne ovat rakenteeltaan kevyitä ja tarkoitettu vain kirjojen lukemiseen. Niissä ei usein ole tavallisen tabletin värinäytön kaltaisia ominaisuuksia, kuten videoiden katselua.

Kooltaan lukulaitteet vaihtelevat, mutta ne ovat tyypillisesti suunnilleen tabletin kokoisia laitteita. Hinnaltaan lukulaitteet lähtevät alle 100 eurosta nousten 800 euroon mikäli laitteessa on kirjoitusominaisuus ja suuri näyttö.

Lukulaitteet ovat täydellinen vaihtoehto jos haluat erillisen laitteen kirjojen lukemiseen hyvällä akunkestolla, etkä tarvitse tabletin muita ominaisuuksia. Toisaalta, jos haluat tehdä samalla laitteella useita asioita, on tabletti sinulle parempi vaihtoehto.

Älypuhelimet

Myös älypuhelimet ovat käteviä välineitä netin selailuun, ja suuri osa ihmisistä käyttääkin juuri niitä nykyään. Puhelimet sopivat myös kirjojen lukemiseen, joskin laitteen pienempi koko voi tuntua lukemista hidastavalta tekijältä tabletiin tai tietokoneeseen tottuneelle.

Puhelinten näytöt ovat kasvaneet sillä nykyään tarjolla on yleisesti yli 6 tuuman näytöllä varustettuja tuotteita. Myös puhelinten suoritusteho on kasvanut, joten käytännössä puhelimella voi hoitaa kaiken mitä tabletillakin, ja osan siitä mitä tietokoneella.

Äänikirjojen kuunteluun älypuhelin on tänä päivänä lähes itsestään selvä vaihtoehto. Liitä vain kuulokkeet puhelimeesi ja voit kuunnella kirjoja missä tahansa. Myös e-kirjojen lukemiseen älypuhelin tarjoaa varteen otettavan vaihtoehdon – varsinkin, jos käytössä ei ole tablettia tai lukulaitetta.

Kannettavat tietokoneet

Vaikka mobiililaitteilla e-kirjapalveluiden ja sovellusten käyttö sujuukin hyvin, kuten myös nettisivujen selaaminen ja pelaaminen, on myös poikkeuksia. Jotkut vanhat palvelut ja verkkosivut eivät yksinkertaisesti toimi mobiililaitteessa hyvin. Silloin kannettava tietokone on hyvä vaihtoehto.

Kannettavissa malleissa on myös hybridituotteita, jotka yhdistävät kannettavan tietokoneen ja tabletin ominaisuudet samaan laitteeseen. Näyttö on silloin kosketusnäyttö, jonka saa usein käännettyä tabletin asentoon.

Kannettava on luonnollinen valinta myös kirjoittajalle. Jos tarvitset hyvää laitetta kirjoittamiseen, silloin on syytä panostaa erityisesti näppäimistöön. Parhaiten selvität sinulle sopivan näppäimistön testailemalla koneita kaupassa ennen ostopäätöstä.

bebook e-kirjojen lukulaite ja kirjoja auringossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *