Englanninkieliset maailmankirjat lopullisesti sekaisin: Oxford English Dictionary-sanakirjaa ei enää paineta

Ainakin englanninkielisessä maailmassa kirjat ovat nyt lopullisesti sekaisin. Yksi kirjallisuuden ikoneista Oxford English Dictionary ei enää tule ilmestymään painettuna teoksena.

Oxford English Dictionary (1)

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että Oxfordin mammuttimaisen englannin sanakirjan päivittäminen lopetettaisiin – päinvastoin. Kirjan kolmas painos on nimittäin työn alla. Tosin se on ollut työn alla jo viimeiset 21 vuotta ja sen odotetaan kestävän vielä 10 vuotta. Hitaus ei välttämättä johdu tekijöiden puutteesta, sillä sanakirjaa päivittää 80 tutkijaa. Tuollainen tutkijamäärä työllistää varmaankin jo melkoisen joukon ’assistentteja’ ja ’koordinaattoreita’ joiden hommana on ainoastaan synkronoida työtä.

Sanakirjaa julkaisevan Oxford University Press pääjohtaja Nigel Portwood on hyväksynyt uudet realiteetit. Hän toteaa painettujen sanakirjojen markkinoiden häviävän silmissä, kymmenien prosenttien vuosivauhtia. Oxfordin sanakirja on jo maksusta saatavilla netissä ja siellä Portwood uskoo teoksen uuden painoksenkin ilmestyvän.

Oxford English Dictionaryllä on perinteitä. Ensimmäinen painos laitettiin työn alle vuonna 1879 ja se ilmestyi vuonna 1928.

Categories Yleinen