Suosittuja äänikirjoja vuosilta 2021-2022

kolmen äänikirjan kansikuvaa

Suomalaiset ovat viimeisen 2-3 vuoden aikana hurahtaneet sähköisiin kirjoihin. E-kirjojen ja äänikirjojen buumi on maailmalla oikeastaan alkanut jo vuonna 2010. Nykyään kauppoja ja kirjapalveluita on niin monta, että markkinoilla on reipasta kilpailua. Palveluiden hinnat ovat edullisia, ja niitä pääsee kokeilemaan ilmaiseksi. Kerromme tästä lisää artikkelin lopussa.

Tässä artikkelissa kerromme kolmesta Suomessa suositusta äänikirjasta. Avaamme myös e-kirjojen mystistä arkkua hieman tarkemmin.

Mitä e-kirjat ja äänikirjat ovat?

E-kirja tunnetaan myös nimellä sähköinen kirja ja digitaalinen kirja. E-kirjoja voi lukea puhelimella, tabletilla, lukulaitteella ja tietokoneella. Vuonna 2010 maailmalla alkoi e-kirjojen buumi. Muutamassa vuodessa jopa 1/4 kirjoista myytiin digitaalisessa muodossa.

Äänikirjat puolestaan syntyivät aikoinaan C-kaseteille ja sen jälkeen äänikirjojen digitaaliset versiot olivat saatavilla CD-levyillä. Nykyään äänikirjoja kuunnellaan lähes poikkeuksetta suoratoistopalveluiden kautta. Kirjoja voi kuunnella puhelimella, tabletilla, tietokoneella ja joskus myös Mp3-soittimilla.

Suomessa Helsingin kaupunginkirjastosta äänikirjoja pystyi lainaamaan jo vuonna 1994. Noin 10 vuotta sitten palveluissa oli tarjolla 10 000 äänikirjaa. Valikoimat ovat niistä ajoista kasvaneet. Suurimmilla palveluilla on yli 500 000 e-kirjan valikoima.

Mistä kirjoista on tehty digitaalisia versioita? Nykyään lähes kaikista tunnetuista teoksista on tehty e-kirja ja äänikirja. Esimerkiksi Harry Potter -kirjasarjan ensimmäiset osat julkaistiin 1990-luvulla. Niistä on myös tehty viime vuosina moderneja äänikirjoja. Luonnollisesti uusista teoksista julkaistaan automaattisesti perinteinen sekä digitaalinen kirja.

Suosittuja äänikirjoja ovat romaanit, elämäkerrat, talousoppaat sekä muut mielenkiintoiset aihealueet – kuten uhkapelaaminen. Jos uhkapelit kiinnostaa, voit tutustua aiheeseen monilta eri nettisivustoilta. Esimerkiksi täältä löydät vain verovapaat kasinot suositellussa listauksessa.

nainen ja kuulokkeet. kuva: PourquoiPas

Kolme Suomessa suosittua äänikirjaa

Suomalaiset rakastavat romaaneja ja tositarinoita. Erityisesti rikollisuus kiehtoo kuulijoita ja lukijoita vuodesta toiseen. Esittelemme seuraavaksi kolme suosittua e-kirjaa, joista kaksi käsittelee rikollisuutta. Ykkösenä on kuitenkin humoristinen teos kahden maan kulttuurieroista. Oletko jo kuunnellut kaikki alla mainitut äänikirjat?

Suosittuja äänikirjoja Suomessa vuodelta 2021:

  • Suo, kuokka ja Hollywood (Ismo Leikola, Angelika Leikola)
  • Katiska (Rami Mäkinen, Kia Kilpeläinen)
  • Immu – Vanki numero 1861 (Mika Ilmén)

Suo, kuokka ja Hollywood – Ismo Leikola, Angelika Leikola

Ismo Leikola on yksi Suomen suosituimmista koomikoista. Mies muutti vaimonsa Angelikan kanssa Los Angelesiin uusien tuulien perässä. Kulttuurishokki oli luonnollisesti valtava. Kirjassa kerrotaan amerikkalaisen ja suomalaisen kulttuurin eroista. Luonnollisesti Leikola (t) lukevat äänikirjan itse – se antaa sopivaa huumoria vakaviin aiheisiin.

Tämä kirja on kevyttä kuunneltavaa, vaikka asiat eivät aina ole humoristisia. Kirjan julkaisija on Siltala. Huhtikuussa 2021 julkaistu äänikirja kestää reilut 11 tuntia.

Katiska – Rami Mäkinen, Kia Kilpeläinen

Katiska-nimellä tunnettu tapahtumaketju on yksi Suomen suurimmista huumausainerikoksista. Vyyhdissä päätekijöinä olivat liikemies Niko Ranta-Aho sekä Janne ”Nacci” Tranberg. Tapaus alkoi ratketa poliisin silmissä vuonna 2019, jolloin Ranta-Aho ensimmäistä kertaa vangittiin. Liikemies sai lopulta 11 vuoden vankeustuomion, ja Tranberg melkein 13 vuotta koppia.

Maaliskuussa 2021 julkaistu äänikirja avaa koko Katiska-vyyhdin. Kirjassa kerrotaan todenmukaisesti tapahtumat alusta loppuun saakka. Kustantaja on Otava. E-kirjan lukijoina ovat Rami Mäkinen sekä Kia Kilpeläinen.

Immu – Vanki numero 1861 – Mika Ilmén

Mika ”Immu” Ilmén on entinen vapaaottelija ja Cannonball MC:n asekersantti. Vuonna 2014 Ilmen sai 10 vuoden mittaisen vankeustuomion. Tuomio langetettiin huumekaupan rahoittamisesta. Omien sanojensa mukaan Ilmen sai tuomion teosta, jota hän ei tehnyt. No, joka tapauksessa mies istui Sörnäisten vankilassa ensikertalaisena 5 vuotta.

Vanki numero 1861 -kirja kertoo Ilmenin ajasta pahamaineisessa Sörkän vankilassa. Paras puoli äänikirjassa on, että sen kertojana on Mika Ilmen – eli sankari itse. E-kirja kestää vähän reilut 6 tuntia. Julkaisija on Bazar. Kirja on julkaistu syyskuussa 2021, ja se on jatkoa kirjalle ”Immu”.

Mistä äänikirjoja voi kuunnella?

Viisi suosittua kirjapalvelua pitävät valikoimissaan suomenkielisiä äänikirjoja ja e-kirjoja. Jokainen palvelu tarjoaa ilmaisen kokeilujakson, joka on pituudeltaan 14-30 päivää.

Storytel tarjoaa yhteensä yli 500 000 e-kirjaa luettavaksi ja äänikirjaa kuunneltavaksi. Hinta on alkaen 9,99€ / kk, ja opiskelijat saavat sen hintaan -50%. Uudet asiakkaat voivat kokeilla palvelua pari viikkoa ilmaiseksi. Suurperheille on tarjolla ”Family plus” -paketti. Sen hankkimalla voi samaan aikaan kirjoja kuunnella 3 aikuista ja 3 lasta hintaan 25,99€ / kk.

Bookbeat tarjoaa myös yli 500 000 digitaalista kirjaa. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi jopa 30 päivän ajan. Sen jälkeen hinta on alkaen 9,99€ / kk. Ylimääräisiä käyttäjiä voi lisätä tilille hintaan 4,90€ / käyttäjä. Jos haluat kuunnella rajattomasti äänikirjoja, valitse ”Premium” -paketti hintaan 19,99€ / kk.

Nextory on suosittu palvelu, josta löytyy yli 100 000 sähköistä kirjaa. Uudet käyttäjät voivat kokeilla palvelua 14 vuorokautta ilmaiseksi. Hinta on 9,99€ / kk, jos käytät palvelua vain itse. Perheille on tarjolla ”Perhe” -paketti, jonka tilaamalla jopa 4 henkilöä voi kuunnella kirjoja samaan aikaan. Hinta 27,99€ / kk.

Suomalainen plus tarjoaa e-kirjat ja äänikirjat ilmaiseksi 14 vuorokauden ajan. Palvelussa joka 10. kuukausi on jatkossa ilmainen. Kuukausimaksu on 16,99€, jolla voi kuunnella rajattomasti kirjoja. Hyvä puoli on, että kirjoja voi kuunnella ilman internetyhteyttä. Voit laittaa äänikirjan soimaan vaikka lentokoneessa!

Elisa Kirja on samanlainen palvelu Suomalainen plussan kanssa. Myös tässä palvelussa kuukausihinta on 16,99€. Mitään rajoituksia kuuntelun määrän suhteen ei ole. Halutessaan kirjoja voi ostaa omaksi, alkaen 4,90€.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *