Mikä on ympäristöystävällisin tapa lukea kirja?

e-kirjojen lukulaite Bebook ja paperikirjoja auringonvalossa

Jotakuinkin 10 vuotta sitten arvioitiin ensimmäisiä kertoja e-kirjojen ympäristöystävällisyyttä verrattuna painettuihin kirjoihin. Silloin päädyttiin tulokseen, jossa lukulaitteen valmistamiseen käytetyt luonnonvarat olisivat maksaneet itsensä takaisin 10-20 luetun e-kirjan jälkeen (siis verrattuna painetun kirjan kuluttamiin luonnonvaroihin), jonka jälkeen sähköiset kirjat ovat edullisempia ympäristölle. Ollaanko tästä yleisesti vielä samaa mieltä? Katsotaan tuoreita tutkimuksia.

Vuodelta 2017 löytyy tutkimus, jossa laskettiin kasvihuonekaasujen päästöjen avulla e-kirjojen ja paperikirjojen ympäristöystävällisyyttä. Tulokseksi saatiin seuraavaa: 4,7 e-kirjan jälkeen sähköiset kirjat ovat ympäristölle parempi vaihtoehto kuin paperikirjat. Tämä tulos perustui lukulaitteen hankintaan ja sen käyttöön e-kirjojen lukemisessa.

Lancasterin ylopistossa Britanniassa puolestaan laskettiin kirjaformaattien hiilijalanjälkiä vuonna 2021. Tulos oli 36 kirjaa. Sen verran kun on lukenut e-kirjoja lukulaitteella, on laitteen valmistamisen hiilijalanjälki maksanut itsensä paperikirjojen hiilijalanjälkeen verrattuna.

The International Reference Centre for the Life Cycle of Products, Processes, and Services (CIRAIG) on tutkimuslaitos Kanadan Montrealissa, jossa kirjojen ympäristövaikutusta tutkittiin vuonna 2020. Tämän tutkimuksen tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että siinä ei verrattu paperikirjoja lukulaitteeseen vaan Apple iPad -tabletiin. Koska tabletit ovat monikäyttöisiä laitteita, joilla surfataan netissä, ihmetellään sosiaalisen median maailmaa, katsotaan elokuvia ja pelataan pelejä, täytyy myös arvioida paljonko tabletia käytetään kirjojen lukemiseen. CIRAIGin tutkija otti senkin huomioon. Esimerkiksi: jos 50% tabletin käytöstä on e-kirjojen lukemista, kahdeksannen e-kirjan jälkeen sähköisten teosten hiilijalanjälki on pienempi kuin painettujen kirjojen.

ciraig: ipad-tablet lukulaitteena ja sen ympäristöystävällisyys painettuun kirjaan verrattuna.
Lähde: CIRAIG, Anthropocene.

Tästä päästäänkiin puhelimeen, joka kuluttaa vielä vähemmän sähköä kuin tablet, ja jonka valmistamisessa on käytetty vähemmän luonnonvaroja kuin tabletin valmistamisessa. Sellaista arviota en ole kuitenkaan nähnyt, missä puhelimen käyttöä lukemiseen verrattaisiin paperikirjoihin ympäristömielessä.

Popular Sciencen artikkelissa on mainittu näitä vertailututkimuksia vielä lisää.

Äänikirjojen kuuntelu suoratoistopalvelusta

Median kulutuksessa perinteinen televisio ja elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalvelut ovat kuitenkin niitä eniten kodeissa käytettyjä mediaformaatteja. Perinteinen antennin tai kaapelin kautta jaeltava televisiosignaali on kohtuullisen ympäristöystävällistä sillä saman signaalin voi vastaanottaa tuhannet katsojat. Internetin kautta toimivat suoratoistopalvelut lähettävät bitit jokaiselle katsojalle erikseen (ei ihan niin, mutta osittain), joten näiden palvelujen sähkönkulutuksesta on esitetty huimiakin väitteittä.

Äänikirjat usein kuunnellaan jonkin kirjojen tilauspalvelun sivuilta, joka käytännössä on suoratoistopalvelu. Ympäristön tilasta huolestunut äänikirjojen ystävä saattaa siis kysyä hiilijalanjälkensä perään. Sen verran äänikirjan ympäristövaikutusta voi arvioida, että sen vaatima datamäärä on huomattavasti pienempi esimerkiksi elokuvan siirtämiseen vaadittavasta datamäärästä verkon läpi.

Elokuvien suoratoistopalveluiden hiilijalanjälkeä on laskettu moneen kertaan. Carbon Brief arvioi esimerkiksi veden kiehauttamisen vedenkeittimellä tuottavan reippaasti enemmän hiilijalanjälkeä kuin elokuvan suoratoisto puolen tunnin ajan. Autolla kuljettaessa hiilijalanjälki vastaa puolen tunnin leffakatselua jo 10 – 100 metrin ajon jälkeen.

carbon brief: elokuvan suoratoiston hiilijalanjälki
Carbon Brief: tuloksia puolen tunnin elokuvan suoratoiston hiilijalanjäljestä.

Äänikirjojen kuuntelu tai elokuvien katselu suoratoistopalvelusta on siis varsin kohtuullista energian kulutuksen kannalta. Suuressa mittakaavassa jos ja kun biljoonat ihmiset siirtyvät suoratoistopalveluihin, asia alkaa varmasti kiinnostaa laajasti. Jäämme odottamaan minkälaisia lukemia tulevat tutkimukset saavat puhelimen käytöstä kirjojen lukulaitteena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *