Parhaat kirjat uuden oppimiseen vuonna 2022

3 kirjan kansikuvaa

Uuden oppiminen ja oman osaamisen kehittäminen auttaa pärjäämään alati muuttuvassa maailmassa. Oppiminen on suurelle osalle ihmisistä myönteinen asia, joka lisää iloa elämään sekä kohentaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun voit itse valita, mitä haluat opetella, se on myös mielekästä. Tietokirjat ja oppaat ovat usein suosituimpien ja myydyimpien kirjojen joukossa, eikä suotta. Esittelemme kuusi vuonna 2022 julkaistua kirjaa, jotka tarjoavat tietoa, vinkkejä, ohjeita ja inspiraatiota uusien taitojen oppimiseen.

Blood, Sweat and Pixels

Kaikenlainen digitaalinen pelaaminen on lisääntynyt hurjasti viime vuosina. Etenkin verkossa tapahtuva rahapelaaminen, eli pääasiassa nettikasinoilla pelaaminen on aiempaa suositumpaa. Yhä useampi pelaa kolikkopelejä tai pokeria netissä fyysisten pelipaikkojen sijaan. Peliala on monipuolinen jättiläinen, johon kuuluu myös mobiilipelien, tietokone- ja konsolipelien kehittäminen ja valmistus. Oletko koskaan pohtinut oman pelin kehittämistä, tai miettinyt, millaista pelialalla olisi olla töissä?

Jason Schreierin Blood, Sweat and Pixels, eli “Verta, hikeä ja pikseleitä” valottaa pelifirmojen arkea kulissien takana. Työ pelialalla voi olla todella rankkaa, eikä työtunteja useinkaan lasketa. Kirjassa käydään läpi 10 pelin kehitysprosessi ja valotetaan työn taustoja. Teos on ikään kuin kevyehkö tietokirja siitä, mitä pelien kehitys pitää sisällään. Pelialasta kiinnostuneille se tarjoaa uusia näkökulmia ja pohdittavaa.

Remppamimmit: Maalaa, kunnosta, raappaa, flippaa

Rakentaminen ja remontoiminen ovat olleet pinnalla viimeiset pari vuotta. Yhä useampi on tarttunut työkaluihin itse kunnostaakseen kotiaan, ja monet haluavat oppia remontoimaan. Toimittaja, kirjailija Henna-Kaisa Sivosen ja valokuvaaja Johanna Karttusen Remppamimmit: Maalaa, kunnosta, raappaa, flippaa on innostava ja havainnollinen remonttikirja, jonka avulla voi oppia remontoinnin salat. Se auttaa löytämään uskallusta ja ideoita remontin tekoon.

Tämä remontoinnin opaskirja on suunnattu naisille, mutta toki vinkeistä hyötyvät myös miehet. Se syventyy monipuolisesti remontoinnin vaiheisiin, materiaaleihin ja tarvittaviin taitoihin. Kirjassa pureudutaan remontin osa-alueisiin; se opastaa niin pintaremontin kuin myös vanhan talon kunnostuksen erikoisuudet. Remppamimmit kirja käy läpi myös erikoisempia aiheita, kuten savirappauksen ja sijoitusasuntojen remontoinnin. Lisäksi monet sosiaalisessa mediassa remonttiprojekteistaan kertovat naiset ja rakennusalan ammattilaiset jakavat vinkkejä kirjassa.

Elä täysillä – nyt tai ei koskaan

Elämäntaito-oppaat ovat suosittuja vuosi toisensa jälkeen, mikä osoittaa ihmisten tarvitsevat niitä. Elämäntaito-oppaat muun muassa auttavat tarkastelemaan elämää uudesta vinkkelistä, kohentamaan fyysistä tai henkistä hyvinvointia ja kehittämään kommunikaatiotaitoja. Ruotsalaisen pariskunnan Mats ja Susan Billmarkin kirjoittama Elä täysillä – nyt tai ei koskaan -elämäntaito-opas opettaa, kuinka vaikeat ja rankat vaiheet elämässä voi kääntää paremmaksi ja merkityksellisemmäksi elämäksi.

Kirjaan on koottu 24 tunteikasta tarinaa, jossa kirjoittajat käyvät läpi omia kokemuksiaan ja oivalluksiaan. Kirjan vinkit kannustavat lukijaa luomaan omannäköistä, merkityksellistä elämää. Pariskunnan ensimmäinen kirja Elä enemmän, stressaa vähemmän oli bestseller. Elä täysillä – nyt tai ei koskaan jatkaa samalla linjalla koskettaen lukijoita lämmöllä ja huumorilla.

kolmen kirjan kansikuvat

Piirrä ja kiteytä

Monelle on voinut kouluajoilta jäädä käsitys, ettei osaa piirtää, eikä kynä ole tarttunut käteen sitten kuvaamataidon tuntien. Piirtämisen aloittaminen aikuisena tuntuu monesta mahdottomalta ajatukselta. Piirtelyä voi kuitenkin hyödyntää monella tapaa sekä töissä että vapaalla, eikä tavoitteena tarvitse olla huippuluokan tuotokset. Linda Saukko-Raudan Piirrä ja kiteytä -kirja on suunnattu ei-taiteilijoille, jotka haluavat oppia tekemään visuaalisia muistiinpanoja piirtämällä. Saukko-Rauta on kokenut iPad-livekuvittaja, jota on tituleerattu digiajan Kylli-tädiksikin.

Piirrä ja kiteytä opastaa alkuun kun tuntuu siltä, että mielessä piirtyy kuva, mutta käsi ei tottele ajatuksen visuaalista toteutusta. Kirjan avulla lukija oppii pikapiirtämään ja hyödyntämään visuaalista sanastoa sekä työssä että vapaa-ajalla. Se auttaa oman piirrostyylin löytämisessä ja antaa vinkkejä ja työtapoja piirtelyn hyödyntämiseksi. Omia taitoja voi kokeilla vaikkapa Huawein kirjoitustabletilla, joka yhdistää lukulaitteen ja kynäkäyttöisen tabletin ominaisuuksia.

Leipävallankumous – Hapanjuuren paluu

Riippuen siitä, mikä trendidieetti on milloinkin vallalla on leivällä joko hyvä tai huono maine. Moni rakastaa leipää, mutta välttelee sitä, sillä se voi turvottaa tai aiheuttaa vatsanväänteitä. Eliisa Kuuselan kirja Leipävallankumous tuo hapanjuurileivän valmistuksen salat kaikkien ulottuville. Koska hapanjuurileivässä ei käytetä hiivaa, sopii se usein myös niille, jotka muuten eivät voi syödä leipää hyvillä mielin. Hapanjuurileipä onkin noussut varsinaiseksi trendiksi, mutta monella on mielikuva, että sen leipominen on vaikeaa.

Kuuselan kirjassa on sekä hapanjuuritaikinasta valmistettavien leipien reseptejä että tietoa hapanjuurileivän valmistuksesta, käsittelystä ja taikinajuuren säilyttämisestä. Kirja sopiikin hyvin niille, jotka haluavat hypätä hapanjuurileivän trendiin mukaan ja oppia valmistamaan leipää itse.

Puhutaanko koiraa

Puhutaanko koiraa -kirja on tietopakkaus koiranomistajille, jotka haluavat parantaa taitojaan karvaturrien kouluttamisessa. Kirjan on kirjoittanut Mia Skogster, joka on Suomen kansainvälisesti menestynein palveluskoiraurheilija ja maailmanlaajuisesti tunnettu valmentaja. Teos on kuitenkin suunnattu kaikille koiranomistajille, eikä vain niille, jotka haluavat koirineen kisakentille.

Kirja opastaa lukijaa ymmärtämään koiria paremmin, ja siten kasvattamaan oman lemmikin tottelevaiseksi ja yhteistyöhaluiseksi. Puhutaanko koiraa -opas opettaa, kuinka tunneviestinnällä pystytään säätelemään koiran kokemia tunnetiloja, jotka vaikuttavat muun muassa motivaatioon ja keskittymiseen. Taitavalla tunneviestinnällä voidaan myös vaikuttaa koiranpennun persoonallisuuden kehitykseen. Kirjassa käydään läpi ammattilaisten kehittämiä kehonhallintatekniikoita ja äänenkäyttöharjoituksia, jolla oman lemmikin voi opettaa yhteistyöhaluiseksi hankalissakin tilanteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *