Digitaalinen piratismi on vähentynyt EU:n alueella

dog sitting in front of computer
Kuva: Yaroslav Shuraev.

Nuorisoa ja nuoria aikuisia pidetään usein niin vahvoina trendien suunnannäyttäjinä, että esimerkiksi eräs suomalainen matkapuhelinvalmistaja ei aikoinaan suostunut muille asiakasryhmille tuotteita suunnittelemaan. Toivotaan nuorten suunnan näyttökyvyn pitävän kutinsa myös digitaalisen piratismin suhteen, sillä EU:n tutkimuksessa havaittiin nuorten laittoman kopioinnin vähentyneen viime vuosina.

EU:n tutkimus selvitti immateriaalioikeuksiin suhtautumista 15-24 vuotiaiden keskuudessa raportissa, joka on julkaistu nimellä Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022. EU:n yksikkö EUIPO teetti tutkimuksen vuoden 2022 alkupuolella saaden 22 021 vastausta 15-24 vuotiaalta EU:n alueen asukkaalta.

Tärkeä positiivinen löydös nuorten eurooppalaisten digitaalisen median käyttötapoja kartoittaneessa tutkimuksessa on piratismin huomattava väheneminen. Vuonna 2016 vain 39% kertoi käyttävänsä pelkästään lisensoituja digitaalisia tuotteita. Vuonna 2022 jo 60% oli kokonaan laillisten tuotteiden käyttäjiä. Tämä on iso loikka käyttötapojen normalisoitumiseksi, ja myös osoitus kaupallisten suoratoistopalveluiden saatavuuden auttaneen ihmisiä helpommin löytämään heitä kiinnostavia elokuvia, musiikkia ja kirjoja.

EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022
Lähde: EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022

Tarkoituksella piratismia harrastavien määrä laski 26 prosentista (vuonna 2016) 21 prosenttiin (vuonna 2022).

Nuo mainitut luvut olivat EU:n keskiarvoja. Maakohtaiset luvut vaihtelevat paljon. Esimerkiksi Suomessa vain 17% myönsi piratismin, kun Maltalla heitä oli 43%.

EU immateriaalioikeuksien käyttötutkimus 2022
Lähde: EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022.


Eniten laittomista lähteistä hankittuja mediatyyppejä olivat seuraavat (prosenttiluku tarkoittaa mediatyyppiä pelkästään laittomista lähteitä hakevien ja sekakäyttäjien – sekä laittomia että laillisia lähteitä käyttävien – summaa):

  1. Elokuvat 61 %
  2. TV-ohjelmat 52 %
  3. Musiikki 36 %
  4. Ohjelmistot 35 %
  5. Pelit 33 %
  6. Suorat urheilutapahtumat 32 %
  7. E-kirjat 32 %.

Koulutustaso on yksi tekijä nuorten eurooppalaisten piraattituotteiden käyttöhalukkuudessa. Ne, jotka myönsivät piratismin:

  • 26% oli suorittanut perusopinnot
  • 51% toisen asteen opintoja tai yliopisto-opintoja
  • 23% yliopistotutkinto

Piraattituotteiden käyttäjiä edelleen kuitenkin löytyy, vaikka se jo vuosia on vähentynyt? Piratismin myöntäneistä 55% sanoi rahan olevan syy etsiä luvattomia tuotteita, sillä ne ovat yleensä ilmaisia tai edullisia. 25% kertoi huonon saatavuuden ajaneen hakemaan digitaalisia sisältöjä piraattisivuilta.

Andalys.fi raportoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *