Tekoälyn kirjoittamia kirjoja voi nyt ostaa kirjakaupasta

chatgpt login näyttö

Tätä hetkeä maailman monet kirjailijat ehkä eivät ole innokaasti odottaneet, mutta tekoälyn (artificial intelligence, AI) kirjoittamia kirjoja on nyt julkaistu, ja niitä voi ostaa Amazon-verkkokaupasta. Reutersin löytämät kirjat on julkaistu Amazonin omakustanteina. Kokonaan uusi kirjakategoria – miten hyödyntää tekoälyä monissa tehtävissä – on syntynyt hämmästyttävän nopeasti, joka saattaa tarkoittaa tekoälyä hyödynnetyn myös niiden kirjoittamisessa.

Tekoäly on ollut puheenaiheena poikkeuksellisen paljon marraskuusta 2022 lähtien kun OpenAI-yhtiö julkaisi uuden version tekoälyohjelmistostaan. ChatGPT oli välitön hitti, joka herätti muidenkin kuin tietotekniikan asiantuntijoiden mielenkiinnon. Nimensä mukaisesti ChatGPT on sovellus, joka on tarkoitettu keskustelemaan ihmisten kanssa aivan kuten ihmiset vaihtavat ajatuksia keskenään tai vastailevat asiallisesti heille esitettyihin kysymyksiin.

Sopivia kysymyksiä esittämällä ChatGPT-sovelluksen saa kertomaan paljon asioita. Sovelluksen antamat vastaukset ovat erittäin hyvää kieltä, kielioppi on kohdallaan (näin ainakin englanninkielellä), ja osa asioista pitää paikkansa. Tarkemmin katsottuna ChatGPT:n jutuissa ei aina ole päätä eikä häntää, ja se lurittelee omia vaihtoehtoisia faktojaan kun se ei tietokannastaan löydä sopivaa asiayhteyttä, johon löytyy valmis vastaus.

Joka tapauksessa, jotkut yritteliäät henkilöt ovat nähneet ChatGPT:n tuottaman tekstin olevan erinomaista sisältöä kirjalle. Reuters löysi esimerkiksi lastenkirjan ja investointioppaan, joiden julkaisijat myönsivät käyttäneensä ChatGPT-sovellusta kirjoittajana.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun tekoälyä on käytetty kirjan kirjoittamiseen. ChatGPT on kuitenkin selvä harppaus tekoälyn kehityksessä eteenpäin, jopa niin pitkälle että jotkut lehtikustantajat ovat joutuneet sulkemaan uusien käsikirjoitusten vastaanoton.

Science fictioniin keskittyvän lehden julkaisija kertoi käsikirjoitusten tarjonnan hypänneen jo kuukauden sisällä ChatGPT:n julkaisun jälkeen aivan uudelle tasolle. Hän kertoi saaneensa 700 normaalia käsikirjoitusta ja 500 tekoälyn kirjoittamaa käsikirjoitusta pelkästään helmikuussa. OpenAI kertoo laittavansa pieniä merkkejä ChatGPT:n tuottamaan tekstiin, jotka auttavat sen tunnistamisessa. Niistä ammattilainen huomaa ilmaisun olevan koneen tuottama ilmaisu, jota ihmiset eivät normaalisti käytä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *