Microsoft Copilot tekoäly tulee Office-sovelluksiin, myös Wordiin

microsoft copilot tekoäly word-sovelluksessa
Copilot-tekoälylle tehty pyyntö luonnostella uusi asiakirja kokousmuistiosta. Kuva Microsoft.

Microsoft on investoinut biljoonia dollareita tekoälyteknologian kehitykseen, myös vuoden 2022 lopussa suureen suosioon ponnahtaneeseen ChatGPT-sovellukseen, joka osaa keskustella luonnollisella kielellä. Ehkä tämä tekoälyn saama varsin positiivinen julkisuus oli merkki Microsoftin johdolle julkaista juuri nyt uusi versio Office-sovelluspaketista, jossa kaikki työkalut Word, Excel, PowerPoint, Teams ja Outlook saivat Copilot-tekoälyn avustamaan käyttäjiä.

Avustaminen ei tässä yhteydessä tarkoitan jonkun ohjelman, kuten Wordin käytössä opastamista, vaan avustamista varsinaisen työn sisällön kanssa. Copilot-tekoäly ymmärtää sille kirjoitetun pyynnön, esimerkiksi ”tee yhteenveto näistä Word-muistioista” tai ”mitkä tämän Excel-taulukon tuotteet olivat ensimmäisen vuosineljänneksen korkeakatteisimmat”, ja tuottaa vastauksen suoraan tekeillä olevaan dokumenttiin.

microsoft copilot: excel
Copilot Excel-taulukon oikealla puolella. Kuva Microsoft.

Kuten Microsoft Copilotin julkistuksessa toteaa ”joskus Copilot on oikeassa, joskus hyödyllisellä tavalla väärässä – mutta se vie sinua aina eteenpäin”, tekoäly on valjastettu työntekijän hallitsemaksi työkaluksi.

Kirjoitusapua tarvitsevat voivat esimerkiksi pyytää Copilotia tekemään luonnoksen artikkelista, jossa analysoidaan Eduskuntavaalien jälkeistä todennäköistä hallituskoalitiota, kun sille annetaan lähtötiedoksi viimeinen äänestäjien mielipidemittaus. Luonnoksesta varsinainen kirjoittaja työstää sitten lopullisen artikkelin. Myös aiheiden ja juonien ideointiin kirjoittajat ovat jo aiemmin muita tekoälysovelluksia käyttäneet.

PC World -tietotekniikkajulkaisun toimittaja kokeili miten Copilot osaa tehdä lehdistötiedotteesta artikkelin, jonka normaali ihminen lukee mielellään ja ymmärtää lukemansa. Tekoäly ei tässä tehtävässä kuitenkaan loistanut, sillä sen tuottama luonnos vaati enemmän työtä kuin alusta asti uuden artikkelin kirjoitus. Kokeilemalla tietoätyöläisen tuottavuutta kohentavia hommia Copilotille varmaankin löytyy.

Microsoft Copilot -tekoäly tulee yleisesti saataville Office 365 -pilvipalveluun vuoden 2023 aikana. Nyt alkuvuonna 2023 uusi ominaisuus on vain pienen pilottiryhmän käytössä. Myös hinnoittelun Microsoft kertoo myöhemmin.

Copilot on siis ainostaan pilvipalveluna toimivan Office-järjestelmän ominaisuus. Tekoälyn vaatima laskentateho ja valtava tietomassa raksuttavat jossakin suuressa tietokonekeskuksessa. Office 365 -pilvipalvelu raksuttaa jossakin toisessa suuressa tietokonekeskuksessa, josta on nopea tietoliikenneyhteys tekoälypalvelimiin. Office-käyttäjät kirjautuvat Office-pilvipalveluun kuten ennenkin, ja pääsevät sitä kautta tekoälyyn käsiksi.

Alla voit katsoa Microsoftin videon, jossa havainnollistetaan miten Word-sovelluksessa Copilot toimii. Kirjoittaja pyytää ensin tekoälyä tekemään kahdesta muistiosta yhteenvedon, jonka jälkeen hän haluaa uuteen dokumenttiin kuvitusta ja tyylimuutosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *