Stephen King suree kirjakauppojen tyhjentymistä mutta näkee siirtymisen e-kirjoihin väistämättömänä

Yksi maailman parhaiten menestyneistä kirjailijoista Stephen King lukee suunnilleen yhtä paljon e-kirjoja ja painettuja kirjoja. Hän suhtautuu sekä uuteen että vanhaan tapaan lukea positiivisesti – kummallakin on hyvät ja huonot puolensa. Talouslehti Wall Street Journal haastatteli Stephen Kingiä hänen suhtautumisestaan e-kirjoihin ja lukulaitteisiin. Tässä tiivistelmä haastattelusta.

Onko lukukokemus sama e-kirjoilla?

Stephen King: En tiedä. Uskoisin, että se muuttaa lukukokemusta. Siitä tulee lyhytkestoisempi. … Latasin 700-sivuisen kirjan Kindle-lukulaitteeseeni, koska tarvitsin kirjaa tutkimustyössäni. E-kirjassa ei ollut hakemistoa, mutta pystyim hakemaan avainsanoilla. Sitä ei fyysisellä kirjalla voi tehdä.

Onko julkaiseminen tulevaisuudessa kokonaan digitaalista?

Tuota on vaikea hahmottaa. Ihmisillä kuten minä, jotka kasvoivat kirjojen kanssa, on ennakkoasenne kirjoja kohtaan. Luulen, että monet kriitikotkin ovat sitä mieltä että Kindle [lukulaite] on oikea paikka kerran luettaville kirjoille, jotka luetaan esimerkiksi lentomatkan aikana. Omatkin kirjani saattavat olla sellaisia.

Onko mitään huonoja puolia?

Olen miettinyt sellaista, että jos pari atomipommia räjähtäisi, voisiko niiden elektromagneettinen säteily pyyhkäistä kaiken maailman tiedon palvelimilta pois.

Paljonko luet digitaalisesti?

Se lähestyy puolta siitä mitä luen. Ostin äskettäin Henning Mankellin Faceless Killersin painettuna kirjana, mutta teksti oli liian pientä. Paperikirja on esine, jossa on kiva kansi. Sillä läimiä kärpäsiä ja sen voi laittaa hyllyyn. Muistatko ajan kun ihmiset nousivat tuolista vaihtakseen TV-kanavaa? Kukaan ei tee enää niin eikä kukaan halua takaisin siihen aikaan. Niin vain tulee tapahtumaan.

Mitä tapahtuu kirjakaupoille?

Kirjakaupat ovat tyhjiä. Se on surullista.

Koko englanninkielinen haastattelu Wall Street Journalissa:

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *