Uusi scifi-kirjallisuuden lupaus ihastuttaa Englannissa: Hannu Rajaniemi

Englannissa kohistaan uudesta Science fiction-kirjailijasta, joka sai 24 sivun näytetekstillä kustannussopimuksen suoraan kolmen kirjan julkaisemiseksi. Kirjailijan, ja ilmeisen trilogian, ensimmäinen teos Quantum Thief on julkaistu ja tekijäksi on paljastunut aivan oikea tiedemies. Se ei ole ainoa erikoinen piirre tässä tapauksessa. Vaikka kirjailija on kirjoittanut kirjan englanniksi, se ei ole hänen äidinkielensä. Kirjailija on Hannu Rajaniemi ja kyllä, hänen äidinkielensä on suomi.

Hannu Rajaniemi, Quantum Thief

Hannu Rajaniemi on kotoisin Ylivieskasta (syntynyt 1978), josta matematiikan opinnot veivät hänet Englantiin Cambridgen yliopistoon. Sieltä hän jatkoi Skotlantiin Edinburghiin tutkimaan kvanttifysiikkaa. 2002 hän innostui kirjoittamaan ja puimaan muiden ja omia tekstejään harrastajakirjoittajien kanssa Writer’s Bloc-sivustolla. Kirjoittaminen lähti luontevasti käyntiin englanniksi.

Kirjailija kertoo Guardian-lehdelle olevansa enemmän ulospäin suuntautunut kirjoittaessaan englanniksi ja sisäänpäin suuntautunut suomeksi. Hän kuvaa suomen kieltä runouden ja laulun kieleksi, jossa voi muodostaa omia kokonaan uusia ilmaisuja. Englanniksi Rajaniemi ilmaisee itseään yksinkertaisemmin.

Kun kustantaja vuonna 2008 soitti Hannu Rajaniemelle ja kertoi 24-sivuisen näytetekstin perusteella haluavan kolme kirjaa, tuleva kirjailija oli sen verran ihmeissään, että työkaverin piti raahata hänet kulman pubiin juhlimaan.

Ensimmäisessa kirjassaan Quantum Thief Rajaniemi tutkii ongelmaa, joka jo tänä päivänä syntyy tiedosta jota tahtoen ja tahtomattamme tuotamme ja talletamme elektronisesti. Kaikkea tietoa ja erityisesti henkilökohtaista tietoa voidaan käyttää väärin.

Rajaniemeen ovat vaikuttaneet paitsi klassiset scifi-kirjailijat, myös Maurice Leblancin Arsene Lupin.

Categories Yleinen