Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2010 ovat historiaa, taiteilijaelämää ja perhesuhteita

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat vuodelle 2010 on valittu. Kuusi ehdokasta ovat:
Joel Haahtela: Katoamispiste
Markus Nummi: Karkkipäivä
Riikka Pulkkinen: Totta
Mikko Rimminen: Nenäpäivä
Alexandra Salmela: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan
Erik Wahlström: Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä

Puheessaan palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa Marianne Bargum luonnehti kuutta vuoden parasta kirjaa: ”Monta nykyhteiskunnan polttavaa teemaa nousee esiin. Maahanmuutto, avio-ongelmat, lasten heitteillejättö, työelämän ongelmat ja työelämästä syrjäytyminen ovat toistuvia teemoja. Seksuaaliset kokeilut, sukupuoliroolien rajojen ylitys ja identiteeteillä leikittelyt, arkaiset myytit ja sodat. Historia kiehtoo edelleen.”

Joel Haahtelan Katoamispiste on tarina toisesta suomalaisesta kirjailijasta; kirjassa etsitään Raija Siekkistä monella tasolla.

Markus Nummen Karkkipäivä on lapsen ja aikuisen tarina kummankin näkökulmasta kerrottuna.

Riikka Pulkkinen kertoo teoksen isovanhempien avioliitossa vaietun toisen naisen tarinan, joka tutkii syyllisyyden ja anteeksiannon kysymyksiä.

Mikko Rimmisen Nenäpäivän päähenkilö on yksin elävä nainen, joka hakee kontaktia toisiin ihmisiin tekemällä keksittyjä gallup-haastatteluja ovelta ovelle.

Alexandra Salmelan romaanin päähenkilö haluaa kuolla Jim Morrisonin, Jimi Hendrixin ja muiden nuorena kuolleiden taiteilijoiden tapaan. Täyttäessään 27 vuotta hän ei kuitenkaan ole vielä edes taiteilija.

Erik Wahlströmin Kärpästenkesyttäjä tutkii Runebergin ja hänen lähipiirinsä todellista arkista olemusta julkisivun takaa.

Categories Yleinen