Puhelimesta tullut suosituin tapa kuunnella musiikkia, vain tietty ikäluokka luottaa edelleen radioon

nuori mies kuuntelee kuulokkeilla hymyillen

Joku saattaa vielä muistaa minkälaisen maailmanlaajuisen hulabaloon verkkopalvelu nimeltä Napster aiheutti reilut 20 vuotta sitten. Nuoret hakkerit keksivät digitoida levytettyä musiikkia tietokoneelleen ja pistivät sen internetiin jakeluun MP3-tiedostoina. Musiikkibisnes ei innovaatiota osannut arvostaa ja yritti vuosia estää myös liiketoimintana verkon kautta jaeltavat äänitteet. Tässä nyt kuitenkin ollaan: kotimaisen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista kuuntelee musiikkinsa puhelimella, paitsi vanhemmat ikäluokat autoradiolla ja erillisellä radiolla.

Musiikin kuuntelua selvittivät Teosto ja IFPI – Musiikkituottajat ry elokuussa 2023. Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimus kyseli kuuntelutavoista yli tuhannelta kansalaiselta. Tulokset kertovat digitaalisen median murroksen tavoittaneen kaiken ikäiset, mutta alle 45 vuotiailla digitaalinen musiikki on selkeästi pääosassa.

Kun kaikkien tutkimukseen osallistuneiden vastaukset lasketaan yhteen, saadaan seuraava tulos:

  • Autoradiosta kuuntelee musiikkia 74% ihmisistä
  • Puhelin 69%
  • Tietokone 42%
  • Radiolaite 42%
  • Suoratoisto autossa 33%
  • Tablet-laite 16%
  • CD-soitin autossa 14%
  • CD-soitin kotona 14%
  • Älykaiutin 8%
  • Vinyylilevysoitin 4%

Alla taulukko, missä näkyvät myös ikäryhmien kuuntelutavat.

teosto, ifpi: musiikin kuuntelutavat tutkimus 2023
Lähde: Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 (Teosto ja IFPI).

Toinen merkittävä tapojen muutos on kuulokkeiden käytön lisääntyminen. Tutkimuksen mukaan lähes puolet kaikesta musiikin kuunteluun käytetystä ajasta pidetään kuulokkeet korvilla. Kuulokkeiden valmistajilla meneekin hyvin, sillä maailmanlaajuisesti myynti lisääntyy sellaista 10 prosentin vuosivauhtia. Ehkä kuulokkeiden suosion kasvu siitä, että musiikki on siirtynyt puhelimiin, tietokoneisiin ja tableteihin, joita usein käytetään paikoissa missä on joko melua tai sivullisia, jotka eivät välttämättä osaa arvostaa kuuntelijan soittolistaa. Myös äänentoisto on huomattavasti laadukkaampaa kuulokkeiden kautta kuin esimerkiksi puhelimen pienistä kaiuttimista.

Elävästä musiikista konserteissa nauttiminen on pandemian jälkeen palannut entiselle tasolleen kävijämäärillä mitattuna. Tulevaisuus näyttää valoisalta live-musiikille sillä yli puolet suomalaisista uskoo musiikkiklubien, ravintolakeikkojen ja suurten hallikonserttien vetävän yhä enemmän yleisöä. Taidemusiikin lisääntyvään konserttisuosioon uskoo kolmannes vastaajista.