Mikko Rimmisen Nenäpäivä vuoden 2010 Finlandia-kirjallisuuspalkinnon voittaja

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2010 on voittanut Mikko Rimminen teoksella Nenäpäivä. 30000 euron suuruisen palkinnon saajan valitsi Runoraati-ohjelmasta tuttu Yleisradion kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

Mikko Rimminen, kuva Heini Lehväslaiho

Minna Joenniemi luonnehtii Mikko Rimmisen Finlandia-palkinnon voittanutta Nenäpäivä-kirjaa näin: ”Rimmisen kieli on ainutlaatuisen pursuavaa. Irma on luovaan luokkaan kuuluvan kirjailijan keino päästä itse kuokkimaan tavallisten ihmisten erilaisiiin keittiöihin. Rimminen poksauttelee päähenkilönsä mieleen uusiosanoja ja ajatuksia sademetsää siivoavista pikkulinnuista eli töpöliputtajista moottoritien nopeuksilla. Muodostuu ajatusruuhkia. Ei ihme että Irma ylikuumenee ja nenä kolhiintuu. Hän on hitaampi eläjä. Irma ei uskalla käyttää poikansa autossaankaan nelosvaihdetta. Kolmonen ei toimi. Joten Nenäpäivä sisältää kirjallisuushistorian hitaimman ja äänekkäimmän takaa-ajon, jossa Irma ajaa poliisit rinnallaan Keravalta Helsinkiin kakkosvaihteella.”

Nenäpäivä, Mikko Rimminen, Teos

Mikko Rimminen on helsinkiläinen 35-vuotias kirjailija. Hän on aiemmin julkaissut kaksi runokokoelmaa ja kirjat Hämärä luonto (yhdessä Kyösti Salokorven kanssa), Pussikaljaromaani ja Pölkky.

Muut ehdokkaat vuoden 2010 Finlandia-kirjallisuuspalkinnon saajiksi olivat:
Joel Haahtela: Katoamispiste
Markus Nummi: Karkkipäivä
Riikka Pulkkinen: Totta
Alexandra Salmela: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan
Erik Wahlström: Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä

Categories Yleinen