Edistääkö vai haittaako musiikin tai podcast-ohjelmien kuuntelu työhön keskittymistä?

kannettavan tietokoneen näytöllä nettiradio ja muistivihko näppäimistöllä

Jotain oli pielessä. Kaiken piti oli kohdallaan kotitoimistossa: kukaan ei häirinnyt, koirat nukkuivat, oli täysi rauha paneutua kirjoittamiseen. Mutta ei vain keskittyminen onnistunut. Entä tuo nettiradiosta hiljaisena kuuluva musiikki? Stop. No niin – ajatus ei enää harhaillutkaan. Työ alkoi sujua. Mistä oli kyse?

Kyse on aivan tunnetusta ilmiöstä, jossa nimenomaan laulettu musiikki – vaikka sitä pitäisi vain hiljaisena taustamusiikkina – vaikuttaa heikentävästi työn alla olevan asian muistamiseen, hidastaa tekemistä ja vaikeuttaa varsinkin kieleen liittyvien asioiden ymmärtämistä. Eikö tunnu tutulta? Kuuntelet päivän hittejä samalla kun opiskelet tenttiin? Aivan. Asiassa on paljon muuttujia, joista esimerkiksi ikä ja luonne vaikuttavat siihen miten henkilö ne kokee.

Kahden brittiläisen yliopiston tutkijat ovat julkaisseet tutkimusraportin Background Music and Cognitive Task Performance: A Systematic Review of Task, Music, and Population Impact, jossa kaivellaan lähes sadan samasta aiheesta tehdyn tutkimuksen tuloksia. He tekivät siis tutkimuksen tutkimuksista. Tämän täytyy olla todella mielenkiintoista. Yksi motiivi yhteenvetotutkimuksen tekemiselle oli selvittää miksi aiemmat tulokset ovat hyvin ristiriitaisia. Nyt löytyi kuitenkin riittävästi yhdensuuntaisia johtopäätöksiä, joihin he uskovat.

Tärkeimmät löydökset Taustamusiikki ja suoriutuminen kognitiivisistä tehtävistä -raportista:

  • Muistaminen ja kielten omaksuminen heikkenevät erityisesti lauletun taustamusiikin vaikutuksesta.
  • Taustamusiikki ilman laulua ei vaikuta tehtävistä suoriutumiseen.
  • Kieliin liittyvissä tehtävissä laulettu taustamusiikki heikensi erityisesti luetun ymmärtämistä ja hidasti lukunopeutta.
  • Helppojen tehtävien suorittamisessa ei ole merkitystä onko ympäristö hiljainen vai kuuluuko taustamusiikkia. Vaikeiden tehtävien suorittaminen heikkeni sitä vastoin selvästi kun taustamusiikkia oli kuultavissa.
  • Yksilöllisillä luonteenpiirteillä on suuri vaikutus: introverttien suorituskyky kärsii huomattavasti taustamusiikista, kun extrovertit toimivat yhtä tehokkaasti musiikilla ja ilman sitä. [Tässä on muuten merkittävä asia pohdittavaksi avotoimistoja suosiville organisaatioille].

Entä podcast-ohjelmien ja äänikirjojen kuuntelu samalla kun opiskelee tai tekee keskittymistä vaativaa työtä? Tuskin onnistuu suurimmalta osalta ihmisiä kun jo lauletun musiikin soiminen taustalla vie huomion muualle. Tätähän on helppo jokaisen kokeilla. Itse olen huomannut, että podcastien kuuntelu sopii hyvin yhteen rutiinitöiden kuten joidenkin pakollisten taloushallinnon tehtävien kanssa, jotka voi keskeyttää milloin tahansa, ja kelata podcastia vähän taakse päin jos tipahti kärryiltä. Sen jälkeen rutiinityötä voi jatkaa tarvitsematta pohtia mihin minä jäinkään.

Äänikirjojen suosio on herättänyt keskustelua miten kuuntelu vaikuttaa esimerkiksi asian muistamiseen tai oppimiseen verrattuna kirjojen lukemiseen. Aiheesta on tietoa, josta tämä artikkeli äänikirjojen kuuntelu vastaan kirjojen lukeminen on tehnyt yhteenvedon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *