Kirjojen ystävien kerho missä lukeminen ei ole suoritus

e-kirjojen lukulaite Kindle paperikirjapinon päällä

Monenlaiset lukupiirit, kirjojen arvosteluun ja luokitteluun erikoistuneet verkkoyhteisöt kuten Goodreads, Booktube-kanavat Youtube-videopalvelussa ja Booktok-videot Tiktokissa ovat kaikki vahvoja signaaleja kirjallisuuden vetovoimaista kaikissa ikäryhmissä. Uusin kirjallisuuden harrastajien parissa syntynyt liike on hiljainen kirjaklubi (Silent Book Club), jota voisi myös kutsua versio 2.0:ksi lukupiireistä.

Yle uutisoi hiljaisten kirjaklubien olevan introverttien onnen tunti, sillä konsepti on seuraava. Sovittuun aikaan kahvilaan, kirjastoon, tai muuhun tilaan kokoontuu kirjojen ystäviä, jotka tuovat mitä tahansa luettavaa mukanaan. Mahdollisten kuulumisten vaihdon ja muihin tutustumisen jälkeen alkaa tunnin kestävä hiljainen jakso, jolloin vain luetaan. Kun tunti on kulunut, sana on taas vapaa kuten myös poistuminen muualle.

Ensimmäisen hiljaisen kirjaklubin perustajat Guinevere de la Mare ja Laura Gluhanich kertovat syntytarinan seuraavasti. Ystävät olivat kokeilleet perinteisiä lukupiirejä, mutta halusivat jotakin muuta. Vuonna 2012 San Franciscossa he kokeilivat ensimmäisen kerran hiljaista kirjaklubia. Sääntöjä on vähän, sillä jokainen on tervetullut, lukea saa mitä haluaa, eikä tarvitse valmistella arvioita kirjoista. Kunhan on hiljaa ja lukee tunnin muiden kirjojen ystävien seurassa, niin kaikki on kunnossa.

Vähitellen hiljaiset kirjaklubit ovat löytäneet ystäviä ympäri maailmaa. 50 maassa on noin 500 klubia, jotka ovat ilmoittaneet olemassaolostaan Silent Book Clubille.

Tällä hetkellä Suomesta on rekisteröity Silent Book Clubin ylläpitämään hakemistoon kirjaklubit näissä kaupungeissa (yhteystiedot löytyvät kun valitset tällä kartalla haluamasi kaupungin):

  • Lieksa
  • Lappeenranta
  • Pori
  • Oulu
  • Jyväskylä
  • Turku
  • Tampere
  • Helsinki