Melkein taskukokoinen kirjoitustablet tavoittelee paperi-kynä menetelmän tuntumaa

supernote nomad kirjoitus- ja piirto-tablet
Kuva: Supernote / Rattan.

Kynällä kirjoittamiseen ja piirtämiseen tarkoitettuja tableteja on kahdenlaisia: värinäytöllisiä tableteja ja e-kirjojen lukulaitteiden mustavalkoisilla E ink -näytöillä varustettuja tableteja. Laitevalmistajat ja markkinat ovat päätyneet siihen, että kynäilyyn tarkoitettujen tuotteiden näytön koko on 10 ja 13 tuuman välissä. Tätä pienempää kirjoitustabletia ei aiemmin ole tullut vastaan, mutta nyt sellainen on saatavilla. Supernote Nomad A6X -kirjoitustabletin E ink -näytöllä on kokoa 7,8 tuumaa.

Supernote on kiinalaisen Rattan-yhtiön tuotemerkki, jolla se pyrkii valloittamaan Kiinan ulkopuolisen maailman. Maailmanvalloitusta varten Supernote-tuotteen (ei yhtiön) pääkonttori on Yhdysvalloissa, josta on sitten yhteydet Eurooppaan ja myöhemmin kenties muualle. Kirjoitustabletien tekemistä yhtiö on harjoitellut ainakin yhdellä tuotteella aiemmin. Supernote-nimellä on ollut pari vuotta saatavilla 10 tuuman tablet, joka on saanut hyvän vastaanoton. Innostuneen vastaanoton Euroopassa on saanut myös Supernote Nomad. Varsinkin kynällä kirjoittamisen ja piirtämisen tuntumaa ja laitteen ohjelmistoja on kiitetty.

supernote nomad kirjoitustablet: muistiinpanoja pdf dokumentissa

Kynällä kirjoittamiseen ja piirtämiseen tarkoitettujen tabletien kärkituotteena pidetään Remarkable 2 -laitetta. Sen kehittänyt norjalainen yritys keskittyi ainoastaan siihen, että laitetta on miellyttävä käyttää kynällä, ja kirjoittaminen ja piirtäminen sujuu kuin paperilla. Tätä varten Remarkable-tuotteita varten piti kehittää juuri sille tarkoitetut ohjelmistot, joiden avulla käyttömukavuus osui kohdalleen. Täsmälleen sama asia on tehty Supernote kirjoitustabletin toiminnallisuuden saamiseksi kluontevaksi. Laitteen käyttöohjetta selatessa selviää, että kohtuullisen laaja ohjelmistopaketti on tehty juuri Supernote-tuotteita varten.

Supernote Nomadin käyttöjärjestelmä on Android 11, josta valmistaja on muokannut uuden version laiteperhettä varten. Sovellukset, joilla tehdään muistiinpanoja, tulkitaan harakanvarpaat tekstiksi, kalenteri, sähköposti, piirrossovellus ja muut laitteessa mukana tulevat ohjelmistot on siis tehty vain Supernote-laitteille. Google Play -kaupasta ladattavat ja muut normaalit Android-sovellukset eivät laitteessa toimi.

Supernote Nomad laitteen listahinta on 299 euroa. Koska kynä, kotelo ja toimituskulut lisätään vielä listahintaan, todellinen hinta on 549,60 euroa (helmikuussa 2024). Euroopassa tuotteen saa tilattua Ranskassa sijaitsevasta EU-kaupasta.

supernote nomad e ink tablet pysty ja vaaka dokumenttimallit

Teknisiä tietoja

 • 7.8 tuuman Glass EPD (ePaper display), erotuskyky 1872*1404, pistetiheys 300 PPI.
 • Paperinomaisen tuntuman näytöllä saa aikaan FeelWrite 2 Self-Recovery Soft Film.
 • Android 11 -käyttöjärjestelmästä tarkoitukseen muokattu ohjelmisto (Chauvet).
 • Langaton internet-yhteys Wi-Fi 2.4 GHz + 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac.
 • Bluetooth 5.0.
 • USB-C 2.0, johon voi liittää verkkolaitteen latausta varten tai kuulokkeet.
 • 4 GB RAM.
 • Tallennustilaa 32 GB (ohjelmistot varaavat myös tätä tilaa).
 • MicroSD muistikorttipaikka.
 • Prosessori: RK3566 Quad-Core 1.8 GHz
 • Tiedostomuodot, joita sovelluksissa voi käyttää: Note (.note), PDF, EPUB, Word, Text (.txt), PNG, JPG, Comic book archive (.cbz), FictionBook2 (.fb2) and OpenXPS (.xps), MOBI.
 • Ulkomitat: 192 mm, 139 mm, 7 mm
 • Paino 266 g.
 • Akku 2700 mAh.