E-kirjojen kauppa vielä yhdysvaltalaisen Amazon-verkkokaupan vetämää, mutta Eurooppa ottamassa kiinni

Konsulttiyhtiö Futuresource on arvioinut e-kirjojen maailmanlaajuisen markkinan kokoa ja kasvuvauhtia. Markkina oli vielä vuonna 2010 käytännössä Yhdysvaltojen varassa. Siellä erityisesti verkkokauppa Amazon kunnostautui edelleen uuden markkinan tekijänä niin vakuuttavasti, että ilmoitti loppuvuodesta myyneensä jo enemmän e-kirjoja kuin painettuja kirjoja.

Futuresourcen laskelman mukaan maailmanlaajuinen e-kirjamarkkina 2010 oli arvoltaan 900 miljoonaa dollaria ja kappalemäärältään 90 miljoonaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 200 prosenttia.

Noin 80 prosenttia maailman e-kirjoista myytiin Yhdysvalloissa vuonna 2010. Euroopassa myytin suurin osa lopuista tuotteista. Englanti oli Euroopan suurin yksittäinen markkina.

Vuonna 2014 Yhdysvaltojen osuuden e-kirjojen myynnistä on arviolta 50 prosenttia maailmanmarkkinasta. Kun Euroopan suuret kielet astuvat e-kirjojen aikaan omille kielilleen käännetyllä kirjallisuudella, Euroopan e-kirjojen myynnin odotetaan lähtevän voimakkaaseen kasvuun. Vuonna 2014 Euroopan e-kirjamarkkina voisi olla jo kuusi miljardia dollaria.

Futuresource odottaa erityisesti Google eBooks-palvelun aukeamisen lisäävän kilpailua ja tietoisuutta e-kirjoista Euroopassa. Toinen myönteisesti vaikuttava tekijä on Apple iPad-laitteellaan ja iBookstore-kaupallaan.

Suomessakin on jo hyviä verkkokauppoja joista voi ladata e-kirjoja ja ostaa lukulaitteita, mutta lisää myytäviä tuotteita kaipaa varmaankin jokainen kauppias, jotta uusi markkina lähtee liikkeelle.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *