Citizendium-tietosanakirja

Wikipedia-tietosanakirjaa suuri osa netin käyttäjistä on käyttänyt, mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että siinä julkaistu tieto voi teoriassa olla mitä vaan?
Citizendium tietosanakirja
Systeemi toimii niin, että kuka tahansa voi kirjoittaa jostain asiasta Wikipedia-artikkelin. Sen jälkeen muut netin käyttäjät voivat muokata artikkelia jos se heidän mielestään kaipaa tarkennuksia, korjauksia ja lisätietoa. Sen lisäksi Wikimedia Foundationin valvojat tarkastavat niin paljon artikkeleita kuin ehtivät ja merkitsevät niitä luotettaviksi, korjausta ja lisätietoa kaipaaviksi.

Lopputulos on, että ilmainen Wikipedia-tietosanakirja on laajasti käytössä. Toimittajat, kirjailijat ja monet muut tiedon hakijat käyttävät Wikipediaa.

Wikipedian ongelma on sama kuin sen vahvuus – kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa. Tiedon luotettavuus voi olla myös kyseenalaista, vaikka harvoin ihan puppua sieltä on löytynyt.

Sitä varten Wikipedian kilpailijaksi on kuitenkin perustettu Citizendium-tietosanakirja, jonka ideana on rajoittaa kirjoitusoikeus vain asiantuntijoihin.

Kuka tahansa voi ilmoittautua mukaan oman alansa asiantuntijana ja jos referenssit riittävät, hän saa oikeudet kirjoittaa Citizendium-tietosanakirjaa.

Esimerkiksi Citizendium-artikkeli Rolling Stonesista on aika kattava:
http://en.citizendium.org/wiki/The_Rolling_Stones

Wikipedian suomenkielistä osiota Citizendiumista ei löydy.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *