Skabmagovat filmifestivaali Inarissa toi elokuvan valoa vuoden pimeimpään aikaan

Elokuvia yleensä katsotaan pimeässä salissa tai himmeästi valaistussa huoneessa. Lapissa järjestetään Sodankylän elokuvafestivaalit vuoden valoisimpaan aikaan kesäkuussa ja vaikka se onkin hieno kansainvälinen tapahtuma, niin onhan se sääli lähteä valoisasta kesäsäästä sisälle pimeään leffasaliin vaikka olisi miten vetävä klassikko valkokankaalla. Inarissa sen sijaan tuodaan elokuvan valoa vuoden pimeimpään aikaan tammikuuhun, jolloin siellä järjestetään saamelaiselokuviin erikoistunut filmifestivaali.

Skabmagovat elokuvafestivaali on järjestetty vuodesta 2006 lähtien, joten 2011 oli festivaalin kuudes vuosikerta. Muutkin alkuperäiskansat kuin saamelaiset saavat elokuviaan esille festivaaleilla; tällä kertaa teemamaana oli maailman korkeimman vuoren ja Himalajavuoriston juurella sijaitseva Nepal.

Festivaaleilla nähtiin joukko ensi-iltoja, kuten Anja Aholan dokumentti Suomi tuli Saamenmaahan, Anneli Lappalaisen inarinsaamenkielinen lyhytfilmisarja ja Anstein Mikkelsenin revontuliteos Tanssiva neito. Saamelaisista lyhytfilmeistä koottu sarja lähtee myös kiertämään kansainvälisiä festivaaleja.

Skabmagovat festivaali on nyt tältä vuodelta ohi, mutta kannattaa katsoa tapahtuman kuvagalleria. Ulkoteatteri on mainio idea, mutta myös sisällä katseltiin leffoja ja puhuttiin kulttuurista. Kaikki kokoelman kuvat otti Anne-Mari Meltaus.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *